A felgyógyult két fiatal parlagi sas egyike már visszatért a természetbe

2020. november 2.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI), az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) és a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) szakemberei együttműködésének köszönhetően két fiatal parlagi sast sikerült megmenteni és a szabadon engedésre felkészíteni a jászsági Sasközpontban.

A márciusban mentett rétisas-fióka hamarosan elhagyja a fészket

2018. június 9.

Hírek

Ottó, a fiatal rétisas sorsának alakulását a születése óta nyomon követhettük. A fióka március 12-i kikelését élőben láthatták a kihelyezett fészekkamera nézői. 10 nappal később azonban az akkorra már egyedül maradt anyamadár egy fiatal hím zavarása miatt nem folytatta Ottó etetését.

Sasgyűrűzés a Muravidéktől a Dél-Balatonig

2016. május 14.

Hírek

Május elején a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében 20 rétisasfiókára került jelölőgyűrű Észak- és Dél-Zala, a Kis-Balaton és a dél-balatoni berkek területén.

A jászsági Sasközpont ünnepélyes átadása

2015. április 17.

Helyszín: Jászberény

Sajtótájékoztatók

A 2012–2016 között zajló HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program egyik legfontosabb elemét a Jászberénytől mintegy 5 kilométerre, a Jászárokszállásra vezető út mellett felépült Sasközpont képezi.

Ismét szabadon Tokaj, a mérgezésből felgyógyult parlagi sas

2014. december 18.

Hírek

A fokozottan védett madarat december 1-én találták legyengült állapotban, mérgezésre utaló tünetekkel. Az Állatkert természetvédelmi mentőhelyén a madarat sikeresen meggyógyították, s most a megtalálási helyének közelében szabadon engedték.

Élesben szimatol a méregkereső Falco

2014. március 7.

Hírek

Már az Európai Unió által támogatott Helicon Life+ program keretében hónapokon keresztül tartó kiképzés is zárt ajtók mögött zajlott az Országos Rendőr-főkapitányság dunakeszi kutyakiképző iskolájában. Nem véletlen, hogy Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méregkereső kutyája csak most mutatkozik be a nyilvánosság előtt.

Semjén fővadász szabadon engedte Kittenbergert

2013. december 4.

Hírek

Beindult a választási kampány. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke egy parlagi sast engedett szabadon a Jászságban, ahol ismertették az első sikereket a madarak elleni orvvadászat felszámolásában. Közben a háttérben ledarálják a természetvédelmet.

Mentett parlagisas-tojásból kelt ki a fióka

2013. május 17.

Hírek

A parlagi sasokat nem csak a mérgezés és egyéb illegális emberi tevékenységek veszélyeztetik. Ez a nagytermetű ragadozó más madárfajokhoz hasonlóan igen érzékeny a zavarásra, különösen a költési időszakban. Sajnos ebben a kritikus periódusban akár a már lerakott tojásokat is elhagyják, amennyiben nem érzik biztonságban a fészket.

Mérgezésből szárnyalás

2013. május 7.

Hírek

Rudolf, a súlyos mérgezésből felgyógyult parlagi sas az elengedését követően párba állt egy fiatal tollruhás parlagival. További örömre ad okot, hogy a heveny mérgezés, a kezeléssel járó stressz és a közben elveszített értékes idő ellenére néhány napja már költésbe is kezdett a madárpár!

Az egyik sas megmenekült!

2013. április 29.

Helyszín: Nagy-berek

Sajtótájékoztatók

Felgyógyult és ismét visszatérhet a természetbe a nemrég megmérgezett rétisas. Mint ismert, a nemzeti park szakemberei 2013. április 10-én Somogyszentpál határában, a helyi vadásztársaság bejelentése alapján, egy gabonatáblán találtak rá 3 mérgezett rétisasra.