Császárpingvin-fiókák ezrei vesztek a tengerbe egy viharban

2019. április 28.

Hírek

Császárpingvin-fiókák ezrei fulladtak a tengerbe, amikor egy vihar összetörte az otthont adó jégtáblájukat – számolt be BBC a katasztrófáról, amely az antarktiszi Weddell-tengeren, valószínűleg 2016-ban történt.

Befékezett az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtömb

2017. augusztus 12.

Hírek

Nem mozdul mostani helyéről az Antarktiszról levált hatalmas jégtömb. A hatezer négyzetkilométer kiterjedésű A68 július közepén szakadt le a Larsen C selfjégről, majd öt kilométerre távolodott tőle.

5 km/hó sebességgel távolodik az antarktiszi jégszökevény

2017. augusztus 4.

Hírek

Már öt kilométerre távolodott az Antarktisz-félszigettől az az óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb, amely július 12-én vált le a Larsen C selfjégről – számoltak be a kutatók, akik jelenleg az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel műholdja révén követik nyomon az A68 nevű jéghegyet.

30 méteres jégfalakra kényszerülnek a pingvinek

2014. január 11.

Hírek

Valószínűleg a felmelegedés miatt megváltozott körülmények miatt megszokott költési területeiket elhagyva több mint 30 méteres jégfalakra kényszerülnek az antarktiszi császárpingvinek – állapította meg egy brit tanulmány.

Tizedére csökkent selfjég

2012. április 6.

Hírek

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdfelvételei szerint a Larsen B jégself kiterjedése az 1995-ben mért 11 512 négyzetkilométerről mára 1670 négyzetkilométerre csökkent. A Larsen B egyike annak a három jégselfnek – a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömegeknek -, amely észak-déli irányban fut az Antarktisz-félsziget keleti oldalán.