A klímaváltozás megdrágítja az ibériai sonkát is

2023. február 2.

Hírek

Az egyik spanyol híresség, a jamón ibérico bellota alapanyaga megcsappant. A forró és száraz nyarak miatt a kevés tölgyfa is alig képes életben maradni, ezért a hagyományosan az ezek makkjával táplálkozó disznóknak sem jutott elég takarmány. Az éghajlatváltozás hatásait fokozatosan szinte mindenhol érezhetjük, ez alól pedig a pénztárcánk sem lesz kivétel. Az pedig még a… Tovább »

A világ agrárszemmel 2019

2019. november 8.

Hírek

Gabona „boom”, de csökkenő állati fehérje és banánbetegség jellemezte 2019-et.  Új FAO elemzés az élelmiszertermelési és világkereskedelmi trendekről.

A kelet-ázsiai sertéspestis átszabja a piacot

2019. április 24.

Hírek

A feje tetejére állhat a világ húsipara a Kelet-Ázsiában egyre jobban terjedő afrikai sertéspestis miatt. A sertéshús ára idén 70 %-kal nőhet Kínában. Kína valósággal kiszippantotta az európai sertésállományt, így új korszak kezdődött a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha.

A gasztronómiai fenntarthatatlanságot hirdeti az Orbán-kormány

2019. március 21.

Hírek

Európában egyre nagyobb teret nyer a húsfogyasztás csökkentése egészségügyi, állat, és környezetvédelmi szempontból. A nagy ökológiai lábnyomú húsgyártás nem fenntartható, és egyre nő a vörös hús fogyasztás környezeti (k)ára. Egyen több disznóhúst! Ez a magyar hagyomány. Disznóban is minőségi a magyar.