Zöld technológiákat szállítana Bécs Kínának

2024. május 29.

Hírek

Miközben Magyarországot környezetszennyező kínai ökogyarmattá zülleszti az Orbán rezsim, Bécs szándéknyilatkozatot írt alá a kínai Sencsen várossal arról, hogy a jövőben elmélyítsék az együttműködést a zöld technológiák, a smart city, a digitalizáció és az élettudományok terén. Ez 8 hónapon belül a 3. ilyen megállapodás.

A világ tíz legokosabb városa 2024-ben

2024. május 6.

Hírek

Az okos város arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetőknek, és mit tesz a fenntartható városfejlesztésért. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Íme 2024 Smart City Index ranglistája.

Bécsben már épül a jövő városa

2024. február 25.

Hírek

Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is 2,5 órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe… Tovább »

15 perces város és fenntarthatóság – így lesz Bécs 2040-re klímasemleges

2022. január 31.

Hírek

Hogy a jövőben is a világ egyik legélhetőbb városa maradhasson és ellensúlyozni tudja az éghajlatváltozás negatív hatásait, az osztrák főváros klímavédelmi menetrendet dolgozott ki. Betiltanák az egyedi gázfűtést, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését és háromszor annyi pénzt fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint útépítésre.

Milyen a közterület igazságos elosztása? Bécsben kipróbálták

2020. szeptember 22.

Hírek

Az Európai Mobilitási Hét során a bécsiek összehasonlították, mennyi hely szükséges a városban való kerékpározáshoz, gyalogláshoz és autózáshoz. Az eredmény meggyőzően szembeötlő: az autók az utak több mint kétharmadát foglalják el.  A város továbbra is a klímabarát közlekedés előmozdítására törekszik.

Túltolt okos városok: nem is jelentenek akkora életminőség javulást

2020. február 4.

Hírek

Lehet, hogy az okos városok egy kissé túl voltak hájpolva az elmúlt évtizedben, ugyanis nem sok minden vált valóra a korábbi elképzelésekből. Egy tanulmány szerint az okos város projektek hatvan százaléka még ma is csak kísérleti szakaszban van, és sokkal több velük kapcsolatban a biztonsági aggály, mint azt korábban feltételezték.

Holnap városáért Díj cégeknek is!

2019. november 03. - 2019. november 30.

Helyszín: országos pályázat

Programok

A smart city kifejezés manapság már napjaink kedvelt kifejezése. A technológiai vállalatok új mesterséges intelligencia megoldásokkal állnak elő, amelyek minden szempontból megváltoztathatják a városi életet. Azonban lényeges, hogy hol, melyik településen, vagy régióban milyen típusú technológiai megoldásra van szükség valójában. S hogy az intelligens város koncepciójában a technológia intelligens használatáról van szó.

Digitális főváros lesz Bécs

2019. október 5.

Hírek

A bécsi közgyűlés elfogadta az osztrák főváros 2025-ig szóló digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehessen. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.

Bécs a legokosabb város

2019. március 11.

Hírek

Nem elég a jó smart city stratégia, azt végre is kell hajtani – vonja le a következtetést legfrissebb tanulmányában a Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég, amely ismét összeállította a világ városainak smart city rangsorát. Az első helyen újra Bécs végzett, 2. London, 3. a kanadai St. Albert.

Smart Budapest szakmai workshop

2019. február 14.

Helyszín: FUGA – Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Sajtótájékoztatók

Budapest okos várossá válása iránti elköteleződésének első lépéseként a Fővárosi Közgyűlés 2017-ben elfogadta Budapest Okos Város Jövőképét (12/2017. (I. 25.) Főv. Kgy. határozat), és a jövőkép megvalósítása érdekében elhatározta egy részletes cselekvési terv, stratégia kidolgozását, amely a Smart Budapest Keretstratégia nevet viseli.