Robbant a napelem lencse?

2019. március 3.

Hírek

A mai átlagos napelemek 15-19 %-os hatékonysággal alakítják át elektromos árammá a napból jövő energiát. Egy új fejlesztés ezt megduplázza. A tervek szerint 3 év múlva kerülhet a tetőkre.

Nulla közelébe csökkenhet a napenergia ára 2030-ra

2018. augusztus 18.

Hírek

2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet Sam Arie, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzése szerint. Ennyit a paksi olcsó áramárról.

A zöld napelem betesz az atomenergiának

2018. augusztus 10.

Hírek

Kínai kutatóknak sikerült 17,3 százalékra növelniük organikus napelemek energia-átalakítási hatékonyságát, ami újabb lépést jelent a zöld napelem széleskörű használatának elterjedéséhez. Ez a jövő: olcsó, könnyű, rugalmas, és félig átlátszó.

Itt a rugalmas, törhetetlen napelem

2017. március 26.

Hírek

Ugyan folyamatosan fejlődnek az ingyenes áramot termelő napelemek, de továbbra is nagy hátrányuk, hogy méretük miatt nem tudjuk őket magunkkal vinni. Az amerikai mPower Technology azonban, úgy tűnik, megoldotta ezt a problémát.

Hoppá! Itt a turbó napelem

2016. szeptember 14.

Hírek

A német Insolight fejlesztői 34 százalékos hatékonyságot értek el, ami duplája a jelenleg kapható panelek teljesítményének-írta a hvg.hu. Ellesték az űrkutatásból.

Hatékonyságnövelő a megunt mozilemez

2014. november 27.

Hírek

Az online videotékák és hd tévécsatornák korában kissé elavultnak mondható a blu-ray, de az optikai adattároló még jó lesz valamire: egy kis módosítással növelni tudja a napelemekre eső fény mennyiségét – írta az index.

Felvillanyozódik a Jüllich Glas Solar

2014. szeptember 28.

Hírek

A napelemek iránti globális kereslet felfutása nyomán egyre bővülő exportpiacokkal számol a Jüllich Glas Holding Zrt. A magyar tulajdonú, székesfehérvári cég igény esetén rövid időn belül a jelenlegi három-négyszeresére is képes növelni termelését. A vállalat a hazai piacon főként a háztartási méretű kiserőművekre koncentrál, emellett oktatási programokban és környezetvédelmi kezdeményezésekben is részt vállal.

Hiánycikk lehet a napelem

2014. augusztus 24.

Hírek

Világszerte olyan mértékben megugrott a napelemek iránti kereslet, hogy egyes helyeken már hiány várható e rendszerekből. A hazai kereskedők még ki tudják elégíteni az igényeket, de itt is hatalmas az érdeklődés.

Átlátszó napelem: még fejlesztendő, de ez a jövő

2014. augusztus 24.

Hírek

Az új napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így akár ablak gyanánt is felszerelhető lesz. Sajnos a michigani kutatók technológiájának hatásfoka ma még csak 1 százalékos.