Brutális a spanyol üvegháztenger környezeti lábnyoma

2021. november 26.

Hírek

Vajon ténylegesen mibe kerül, és mennyire fenntarthatatlan a spanyol zöldségtermesztés? Nagy ára van annak, hogy Spanyolország Európa kertjévé vált: a hegyekben eredő folyók egyre kevésbé tudják kiszolgálni a déli országrész zöldség- és gyümölcstermelését.

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei

2021. szeptember 13.

Hírek

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta. A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. Tömegük 23 %-kal csökkent 10 év alatt a klímaváltozás miatt.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

2021. április 27.

Hírek

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik – hívják fel a figyelmet szakemberek.

Budapesten született tarvarjakat telepítettek vissza Andalúziába

2021. február 27.

Hírek

Budapesten született tarvarjakat telepítettek vissza Andalúziába, a városligeti intézményben tavaly kelt fiatal madarak egy spanyolországi visszatelepítési program részeként csatlakoztak vadon élő fajtársaikhoz – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Síléccel Madridban

2021. január 9.

Hírek

Ma délutánra Madridban helyenként 60 centiméteres lett a hó, a tömegközlekedés leállt, csak a metrók járnak éjjel-nappal. Halottak, lezárt reptér, járhatatlan utak az 50 éve nem látott spanyol télben.

Égnek a spanyol fenyő- és eukaliptuszerdők

2020. augusztus 29.

Hírek

Erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Andalúziában. Az oltást nehezíti a 38 fok feletti hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a dús növényzet is.

Száz év után kishiúz született a Pireneusokban

2019. augusztus 10.

Hírek

Mintegy száz év után először született eurázsiai hiúz a Pireneusokban – jelentette be a MónNatura Pirineus természetvédelmi szervezet. Az állatot közel száz éve kihaltnak tartották a területen.

Hősokk várhat a spanyol nagyvárosokra

2019. március 16.

Hírek

30 év alatt a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal növekedett, de pl. Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb, mintegy 2 fokos emelkedést mutattak a mérések a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont kutatóintézet idei, friss jelentése szerint.