Új típusú olajszennyezés – nem könnyű küzdeni a műanyag szennyezés ellen

2023. július 24.

Hírek

A kereskedelmi hajók okozta katasztrófák már nem csak a partokat ellepő olajról szólnak. Az egyre nagyobb és veszélyesebb rakományok miatt a katasztrófák során többféle szennyező anyag kerül a tengerbe, többek között műanyag is. Az Egyesült Nemzetek Szervezete meg nem kapkodja el a jogalkotást ebben a kérdésben.

3000 tonna szemetet küldött vissza Srí Lanka az Egyesült Királyságba

2022. február 22.

Hírek

Srí Lanka a héten visszaküldte az Egyesült Királyságba a jogellenesen a dél-ázsiai szigetországba szállított, 263 konténernyi, mintegy 3000 tonna szemét utolsó adagját is. Adzsit Véraszundra környezetvédelmi főigazgató-helyettes szerint az utolsó 45 konténert tegnap indították útnak.

Mérgező “tengeri gyöngy”

2021. december 3.

Hírek

Májusban égett le Srí Lanka közelében egy konténerhajó, a tengerbe került szállítmány jórésze műanyag-pellet volt, ami súlyos károkat okoz. Veszélyes anyaggá nyilvánítása azonban késik.

Srí Lanka újra engedélyezi a mezőgazdasági vegyszereket

2021. november 22.

Hírek

Srí Lanka ismét engedélyezte a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében. Egyúttal azonnali hatállyal újra engedélyezte a gyomirtó és rovarölő szerek importját – jelentette be Udit Dzsajaszinge, az illetékes minisztérium főtitkára.

Srí Lankán betiltották a pálmaolajat – de ez lehet csapda is

2021. április 13.

Hírek

Évek óta heves viták folynak a modern élelmiszer- és kozmetikai ipar által előszeretettel használt pálmaolaj környezeti hatásairól, Srí Lankán viszont most teljes mellszélességgel beleálltak a tiltásba. A helyettesítő kókuszpálma-ültetvények még környezetkárosítóbbak.

A könnycsepp alakú sziget: Sri Lanka

2016. március 11.

Hírek

Sri Lankán több mint 2000 éves civilizáció maradványai találhatóak. A legnagyobb népcsoportja a szingaléz, a második helyen pedig a tamilok állnak. A Ceylon néven is ismert terület a tengerparti pihenés mellett rengeteg látnivalót tartogat a turisták számára. Sri Lankán tiszta a levegő és mindenképp a sziget javára válnak az eredeti erdők, amelyeket megőrzött a lakosság.