10 éves lett napjaink Noé bárkája

2018. február 28.

Hírek

10 év alatt több mint egymillió maggal töltötték fel a sarkvidéki raktárat, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják.

Léket kapott Noé bárkája

2017. május 20.

Hírek

A globális felmelegedés veszélyei: betört a víz a sarkvidéki raktárba, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják. Az építmény kibírná az atomtámadást, a háborúkat is, de a klímaváltozás okozta környezeti hatások ellen – úgy tűnik – kevésbé védett.

Noé magyar bárkája

2017. február 28.

Hírek

Ha a kihalás szélére került állatfaj utolsó példánya elpusztul, a világ minden pontján írnak róla. Ha egy hasonlóan veszélyeztetett növényfaj egyetlen tövét tapossa ki valaki, az nem kerül a hírekbe. A világ magbankjainak éppen az a szerepük, hogy megőrizzék a földi élet alapját jelentő flórát.

Tovább tömték a Nemzetközi Magbunkert

2017. február 24.

Hírek

A Spitzbergákon 2008-ban nyitott magbankot azért építették, hogy globális katasztrófák esetén megóvják a bab-, rizs-, búza- és más termények magvait. Most 50.000 vetőmagmintával bővült Noé bárkáján a vésztartalék.

Zsugorodnak a Mikulás rénszarvasai a sarkköri éghajlatváltozás hatására

2016. december 15.

Hírek

Az állatok éheznek mikor hó helyett eső esik és az ehető zuzmók jégbe-fagynak Éhező rénszarvasok tömeges pusztulása várható a globális felmelegedés miatt – figyelmeztettek a tudósok A klímaváltozás hatásai olyan erősek, – állítják a legújabb kutatások – hogy teljesen átalakítják a rénszarvasok élőhelyeit; éhezésre és konkrét, testi összezsugorodásra ítélve a koplaló állatokat.

Megcsapolták Noé bárkáját

2015. szeptember 23.

Hírek

A Spitzbergákon 2008-ban nyitott magbankot azért építették, hogy globális katasztrófák esetén megóvják a bab-, rizs-, búza- és más termények magvait. Amióta megépítették, most először kértek ki magvakat.

Fenyőmagokkal is bővült a vetőmag világbank

2015. március 3.

Hírek

Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, melyet 7 éve hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.

800000 növényfaj a globális magtárban

2014. február 27.

Hírek

Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

Éhen halt egy jegesmedve a Spitzbergákon

2013. augusztus 9.

Hírek

Drámai következményei vannak a klímaváltozásnak az állatvilágra: egy teljesen kiéhezett jegesmedve maradványaira bukkantak a Spitzbergákon (Svalbard), a Jeges-tengerben található norvégiai szigetcsoporton.