Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország

2022. április 23.

Hírek

Jövő évtől tilos lesz Franciaországban termékeket “szén-dioxid-semlegesként” hirdetni anélkül, hogy ezt bizonyítani tudná a gyártója. Jól menő szlogen a klímavédelem, viszont a cégek a környezetvédelmi protokolljukat nem tudják sok esetben igazolni.

Egyenlőségjelet tett az atomenergia és a szénerőművek közé az Európai Parlament

2018. november 17.

Hírek

Az EP által a héten elfogadott szakpolitikai csomag szerint: “meg kell szüntetni minden olyan intézkedést vagy energiatámogatást, amely közvetve vagy közvetlenül előnyt biztosít a szennyező energiaforrások számára” és lépéseket kell tenni az energiaszegénység felszámolására, elsősorban az energiahatékonysági programok magasabb szintű támogatásával.

A norvégok a magyarhoz képest egy fordított világban élnek

2018. július 9.

Hírek

Norvégia az elektromos autózás fellegvára. A skandináv állam szakszövetsége szerint a hibrideket is beleszámítva év végén már 230 ezer e-autó fut majd útjaikon. Ez igen jelentős szám, mert akkor már közel minden 10. autó (legalább részben) elektromos lesz.

Veszélybe kerülhet a napelemek terjedése egy új uniós terv miatt

2018. február 6.

Hírek

Veszélybe sodorhatja a napenergia lakossági termelésének és felhasználásának további bővülését, amennyiben az Európai Parlament által javasolt új villamosenergia-piaci szabályozás életbe lép. A tervezet ugyanis hasonló felelősségeket és kötelezettségeket róna a napelemet telepítő háztartásokra, mint a nagy energiavállalatokra.

Az Orbán kormány újabbat döfhet a zöldenergiába

2017. február 21.

Hírek

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után – írta a Világgazdaság. A díj most 0 forint, de egy iparági szervezet szerint nincs garancia arra, hogy ennyi is marad. A paksi giga atomberuházás gyengítheti a megújulókat.

EU-HU GMO zavar

2015. június 10.

Hírek

A hatályos alaptörvény szerint idehaza mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, és ennek a jognak az érvényesülését Magyarország többek között a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal garantálja. Ez a passzus aligha értelmezhető másként, mint a mezőgazdasági GMO teljes tiltásaként. Ehhez képest a parlament most egy olyan géntörvényt fogadott el, amely – az új… Tovább »

Uniós csapás a GMO-kra

2015. március 3.

Hírek

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl minden tagország saját hatáskörben dönthet a genetikailag módosított (GMO) növények termesztéséről. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tagállam akkor is megtilthatja a GMO -k használatát, ha azokat uniós szinten engedélyezik.A tagállami szintű tiltás bevezetésének Magyarország az élharcosa.

Öt ország együtt a természetért

2012. július 7.

Hírek

Magyarország és négy szomszédos állam közös védett területet jelöl ki a Duna, a Dráva és a Mura mentén. A horvát szakaszon ugyanakkor folyószabályozási tervek veszélyeztetik a természetes állapotokat.