Bándi Gyula lehet az új zöldombudsman

2017. február 20.

Hírek

A településfejlesztést, az állatvédelmet, a levegőtisztaságot, a talajvédelmet és az energiahatékonyságot emelte ki az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottsága mai meghallgatásán az alapvető jogok biztosának – a jövő nemzedékek érdekének védelmét ellátó – helyettesi posztjára jelölt Bándi Gyula környezetjogász, egyetemi tanár. A bizottságok támogatták Bándi megválasztását zöldombudsmannak.

Fogjunk össze a talaj és a termőföldek védelméért!

2016. november 24.

Hírek

Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.

Aggasztó fejlemények a szombathelyi Falco Zrt. fafeldolgozó üzeménél

2016. november 12.

Hírek

A jövő nemzedékek szószólója aggodalommal értesült a Falco Zrt. szombathelyi gyártelepén november 7-én történt ipari balesetről. Közvetlenül ugyan senki sem sérült meg, ám a robbanás és az azt követő tűz a környéken élők egészségével kapcsolatos további kockázatokat is felvethet.

A jövő nemzedékek szószólója az Európai Bíróság elé vinné a CETA-t

2016. október 4.

Hírek

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, valamit a civil szervezetek is azt szorgalmazták egy mai konferencián, hogy Magyarország ne írja alá az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az ombudsmanhelyettes emellett kérte a kormányt, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a szerződés jogi vizsgálata érdekében.

Parlagfű: 10 éve hiába dühöngenek az ombudsmanok

2016. augusztus 12.

Hírek

7-800 ezer hektáron virágzik a parlagfű, pedig a területi alapú agrártámogatások feltétele lenne a gyomirtás. Míg a kiskertek tulajdonosait megbünteti az önkormányzat a kaszálás hiányáért, addig az uniós milliókat felmarkoló nagybirtokosok röhöghetnek a markukba, mert alig ellenőrzik őket. Csak idén 40 milliárdnál is többet költöttünk allergiagyógyszerekre.

Fatestvér program ünnepélyes indítása

2016. május 10.

Helyszín: Budapest, X. kerület Népliget

Sajtótájékoztatók

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója meghívja Önt a FATESTVÉR PROGRAM országgyűlési határozati javaslata ünnepélyes útjára bocsátására és az alkalmat jelképező faültetésre.

Meg kell őrizni a Dráva természetközeli, vadvízi állapotát!

2016. március 26.

Hírek

Szabó Marcel ombudsmanhelyettes szerint elfogadhatatlan a drávai vízlépcső, a belvíz túlzott elvezetése pedig aszályhoz vezethet. A jövő nemzedékek szószólója a víz világnapja kapcsán a Dráva folyó természet közeli, vadvízi állapotának megőrzésére és a csapadékvíz ésszerűbb mezőgazdasági hasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Garamond betűtípusért lobbizik a zöld ombudsman

2016. március 1.

Hírek

Takarékossággal a természetért – a jövő nemzedékek szószólójának felhívása. Március 1-e az Újrapapír Napja. Minden tonna papír újrafelhasználásával 12 fát menthetünk meg, kíméljük a vízkészletet és hozzájárulunk a klímaváltozás mérsékléséhez.