Narancsnábobok születése

2014. december 19.

Hírek

A legértékesebb természeti területeket a 70-es évektől kezdve a nemzeti parkok őrzik, a mi konzervatívjaink viszont úgy tekintenek erre a földvagyonra, mint olyan politikai zsákmányra, amelyet az előttük járók botor módon ottfelejtettek a tetthelyen.

Székely László váltja Szabó Mátét az ombudsmani székben

2013. augusztus 9.

Hírek

A kormánypártok egyöntetűen támogatják Áder János ombudsman-jelöltjét, az LMP csalódott, az MSZP és a Jobbik még megfontolja, megszavazzák-e Székely László megválasztását, aki Orbán alatt egy napra sem marad kormányzati megbízás nélkül.

Elhúzódó kármentesítés-sérülő környezet

2013. május 13.

Hírek

A környezettudatos gondolkodás egyre inkább teret nyer, a jogszabályok is erre szorítják a vállalkozásokat, ám ma is fenyegetnek a régebbi gazdasági tevékenységek környezetkárosító és egészségre is veszélyes maradványai. Az alapvető jogok biztosa a Kormányhoz fordult a kármentesítési program megfelelő finanszírozásáért.

A Válság vesztesei projekt eredményeit összegző kötet bemutatója

2013. február 28.

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Budapest V. Nádor u. 22.

Sajtótájékoztatók

Prof. Dr. Szabó Máté az alapvető jogok biztosa tisztelettel meghívja Önt „ A válság vesztesei – a paragrafusok fogságában” projekt eredményeit összegző kötet bemutatójára.

A szomszéd permete az én mérgem

2013. január 18.

Hírek

A magánterületen végzett permetezésről is tájékoztatni kellene a környéken lakókat – közölte az ombudsman, aki a villamosközlekedés zajszennyező hatását is vizsgálta.

Szennyezett levegő a nyugati határtérségben

2012. október 17.

Hírek

Szabó Máté ombudsman szerint a nyugati határtérségben olyannyira szennyezett a levegő, hogy az az ott élők egészséghez való jogát veszélyezteti. Hiányos a levegő minőségellenőrzése Vas és Zala megyében.

Szabó Marcel jöhet Fülöp Sándor helyére

2012. szeptember 28.

Hírek

Dr. Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének. Prof. Dr. Szabó Máté ombudsman a jelölést az alapvető jogok biztosáról szóló törvény előírásának megfelelően eljuttatta Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének.

Homok- és kavicsbányászat ombudsmani kérdőjelei

2012. július 5.

Hírek

Nem kezeli megfelelően a jogi szabályozás a homok- és kavicsbányászattal kapcsolatos környezeti hatásokat, illetve az általuk okozott konfliktusokat Szabó Máté ombudsman szerint – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Magyarországon többségben vannak a válság vesztesei

2012. június 2.

Hírek

Az ombudsman szerint Magyarországon többségben vannak a válság vesztesei. Szabó Máté szerint a zöld szempontok érvényesülése gyakran hátrányt szenved a közgazdasági, technológiai szempontokkal szemben.

Formálódik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

2012. január 11.

Hírek

A biztos nemcsak állampolgári panaszra, hanem hivatalból, és a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak a védelmét ellátó biztoshelyettes javaslatára is indíthat eljárást. A belső átszervezéstől függetlenül a hivatal panaszfelvételi rendszere folyamatosan működik.