20 ezer évente kizöldül a Szahara

2019. január 6.

Hírek

A Föld legnagyobb sivataga, a Szahara és Észak-Afrika klímája általában húszezer évente változik meg: a száraz korszakokat csapadékos követi, majd ismét száraz időszak jön.

Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát

2018. szeptember 15.

Hírek

Termővé tehetnénk a sivatagot, ha hatalmas szélturbina- és napelemparkokat telepítenének a Szaharába. A tudósok szerint ugyanis ez a fajta infrastruktúra megváltoztatná a széláramlatokat és a föld reflektivitását, ami esőt hozna a sivatagba, ez pedig javítaná az életfeltételeket a világ egyik legkevésbé élhető helyén.

Sáskahad csábítja el gólyáinkat szaharai útjukon

2016. november 13.

Hírek

Sáskajárás alakulhat ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november elején közreadott előrejelzése szerint az afrikai Száhel övezetben, a táplálékbőség pedig megállította vándorútjukon a fehér gólyákat (Ciconia ciconia) – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

COP21 – Baljós árnyak

2015. december 4.

Hírek

A klímatárgyalások első hetének vége a megszokott forgatókönyv szerint zajlik: a kezdeti lelkesedés elillant, a tágyalások csigatempóval másznak előre, a résztvevők túl vannak a régi barátok viszontlátásának örömén, és kezdenek fáradni. Közben az idő is hidegre fordult, és jó néhányan megfáztak már, ami nem csoda, hiszen a fűtött épületek között a szabadban kell átjárni. Globális… Tovább »

Afrika a megújulókba fektet

2015. május 15.

Hírek

Szubszaharai Afrikában a népesség kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos hálózatokhoz, az oktatási és egészségügyi intézményeknek pedig mintegy 30 %-a nem rendelkezik megbízható energiaellátással. A Szaharára eső napfény 0,3 %-a elegendő lenne Európa teljes energiaszükségletének kielégítésére.

Ha van elég ivóvíz, van mit enni is

2012. március 27.

Hírek

A Gallup szoros kapcsolatot mutatott ki 17 afrikai országra kiterjedő vizsgálatában az ivóvíz és az élelmiszerek elérhetőségének viszonylatában. A szakértők szerint az aszály vagy árvizek sújtotta régiókban a két problémát, a víz- és az élelmiszerhiányt együtt kell orvosolni.

Borulás a napenergia egén

2012. január 3.

Hírek

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt egy sivár andalúziai fennsíkon 600 ezer napelem kapcsolódott össze, hogy az Andasol, a világ legnagyobb naperőműve működésbe léphessen. Bár a napenergia-ipar előtt ígéretes jövő áll, a világ vezető gazdaságai a költségvetési hiányuk csökkentésére a megújuló energiák támogatásából vonnak ki pénzt.