Az egész északi félteke légkörét beszennyezték a 2023-as hatalmas kanadai erdőtüzek.

2023. december 21.

Hírek

A 2023-as év igen emlékezetes marad Észak-Amerika lakóinak, Kanada és az USA északabbi régiója szó szerint az erdőtüzek füstjében úszott. Míg az egyértelmű, hogy a tüzek viszonylagos közelségében rendkívüli légszennyezést okoznak e tüzek, egy új, az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban publikált kínai kutatás azt tárta fel, hogy ez a hatás az egész északi féltekére kiterjedt. A kutatást… Tovább »

A tiszta levegő az új luxuscikk

2023. október 25.

Hírek

A bolygón élő tíz emberből kilenc szennyezett levegőt lélegzik be, még a szabadban is. A szennyezés is a környezeti egyenlőtlenség egyik megjelenési területe. 3 évvel tovább élnénk légszennyezés nélkül. A legnagyobb szennyezésnövekedés Dél- és Délkelet-Ázsiában mérték, ahol a szabályozások nem képesek lépést tartani az iparosodással.

A kutatókat is meglepte a Közel-Keleti légszennyezés forrása

2022. szeptember 24.

Hírek

Fosszilis tüzelőanyagokból ered a közel-keleti légszennyezés több mint 90 %-a, nem pedig természetes tényezőktől, mint eddig gondolták – derül ki egy tanulmányból, amely a héten jelent meg a Communication Earth & Environment című tudományos folyóiratban.

Rakjuk össze együtt Magyarország légszennyezettségi térképét!

2021. május 14.

Hírek

Mérj velünk! címmel kampányt indít a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. A kampány célja az, hogy legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet.

Továbbra is a világ legszennyezettebb fővárosa Újdelhi

2021. március 18.

Hírek

A harmadik egymást követő évben, 2020-ban is Újdelhi volt a világ legszennyezettebb fővárosa – derült ki az IQAir nevű levegőminőségi technológiai vállalat jelentéséből. Becslések szerint 54 ezer idő előtti halálesetet okozott 2020-ban India fővárosában a légszennyezés.

A textilmaszk sem véd teljesen a városi szálló portól

2021. február 27.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a halálesetek 18-20 %-a valamilyen módon összefügg a légszennyezettséggel a Földön. Sajnos az apró szemcsék káros hatásaitól a textilmaszk is kevéssé véd, viszont a járvány miatti lezárások és kijárási korlátozások idején jóval kevesebb szennyező anyag került a levegőbe.

Teljes körű épületszigeteléssel akár 50%-kal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását!

2020. február 17.

Hírek

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése áll. Ennek egyik fontos lépése lakóépületeink szigetelése. Magyarországon 10-ből csupán 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80%-uk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt.