Kiszáradó lucfenyők

2023. október 26.

Hírek

Hazánkban, de a környező országokban is sajnos egyre általánosabb az egymás után kiszáradó lucfenyők látványa. Ebben a bejegyzésben igyekszem végigvenni a száradás miértjét, annak jeleit, valamint megoldási lehetőségekkel is igyekszem majd szolgálni.

Történelmi mélypontig apadhat a Duna

2023. október 20.

Hírek

Miközben Orbán Viktor a napokban óriási vízbőségről hadovált a parlamentben, a Duna vízállása hamarosan elérheti a történelmi mélypontot: Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány centivel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett, a következő napokban pedig számos mérési ponton e szint alá süllyedhet, aminek következményeivel számolni kell.

Szigorúan titkos nyílt levél az ostobaságokat állító Orbán Viktornak

2023. október 1.

Hírek

Talán a természettudományos és műszaki ismeretek Orbán videójában is nyilvánvaló hiánya vezetett oda, hogy öles léptekkel haladunk a környezetvédelmi intézményrendszer megsemmisítése felé? Íme Balogh Péter geográfus “szupertitkosnyíltlevele”. Abszurd, hogy szakmai döntések helyett a politika határozza meg, hogy a környezetromboló cégek mentesüljenek-e a környezet pusztításáért járó szankciók alól.

Sokkal nehezebb előrejelezni és egyre több lesz belőle. Villámaszályokra is készülhet a magyar mezőgazdaság

2023. szeptember 19.

Hírek

Az aszályok általában hosszú és lassan kialakuló veszélynek számítanak, a Kárpát-medence éghajlatának is része a nyári aszályos időszak, amire lehet és kell is készülni. Ezzel szemben a villámaszály (akár a villámárvíz) gyorsan kialakulhat, és a “normális” állapotokat néhány hét alatt kritikusan szárazra változtathatja, hatalmas károkat okozva a mezőgazdaságnak és az ökoszisztémáknak.

Kiszáradóban a Titicaca-tó

2023. augusztus 7.

Hírek

A Titicaca-tó száraz medrében állva panaszkodik a Reuters stábjának Isabel Apaza arról, hogy mivel nincs víz a tóban, nem lesz mit enni adni az állatainak. Apaza a bolíviai Huarina közösség tagja, számukra a Titicaca-tó bizonyos értelemben a megélhetést is jelenti. A Bolívia és Peru határán elterülő tó vízszintje minden idők legalacsonyabb méréséhez közeledik. Ha még… Tovább »

Az ausztrál borászoknak is kihívás a klímaváltozás

2023. május 1.

Hírek

A dél-ausztráliai Riverland a világ egyik legszárazabb, legmelegebb borvidéke, ahol egész évben összesen 90 milliméternyi csapadék hullott – pl. Magyarország legszárazabb vidékein 1991-2020 között is meghaladta az 500 millimétert az évi átlagos csapadékmennyiség. A 90 mm tizede volt csak a normálisnak.

Tunéziában éjszakára elzárják a vizet

2023. április 2.

Hírek

A tunéziai állami vízszolgáltató vállalat bejelentette, hogy mostantól éjszakánként hét órára elzárja a vízellátást a polgárok elől – A döntés az ország eddigi legsúlyosabb szárazságára válaszul született meg.

Éghajlati időutazáson vagyunk, előre a múltba, de még nem késő kiszállni

2023. március 31.

Hírek

A tavaszi hidegbetörések és zordabb időjárás alkalmával biztosan többen gondolnak arra, hogy talán nem is olyan nagy baj a globális felmelegedés, és az, ha mediterrán típusú időjárás lesz miatta a Kárpát-medencében. Az éghajlatváltozás miatt valóban eltolódóban vannak a földrajzórán megismert klímatípusok, azonban a helyzet jóval bonyolultabb és borúsabb annál, mint hogy felkúszik Magyarországra a mediterrán… Tovább »