Szegeden épül a kontinentális Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere

2022. július 21.

Hírek

A geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni az orosz gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást Szegeden. Egy 9 milliárd forintos, 60 százalékban az EU által finanszírozott beruházás célja az, hogy az eddig teljesen az orosz gázra épülő távfűtési rendszert jórészt átállítsák a geotermikus energia használatára.

Nagyon ritka madárfajt figyeltek meg hazánkban

2022. május 26.

Hírek

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden – írta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-oldala. Ez a mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon.

Szegednek automata hulladékválogató-üzeme lett

2022. február 3.

Hírek

Uniós támogatással automata hulladékválogató-üzem épült a Szegedi Regionális Hulladékkezelő Központban, melyet tegnap adtak át. Jelenleg a városi szemét 13 %-át hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 %-ra nő.

Első próbaúton a közpénzégető lázári Traimtrain

2021. május 30.

Hírek

Önmagában a helyközi és a helyi tömegközlekedés fejlesztése üdvözölendő, ahogyan a járművek életkorának fiatalítása is. Szükséges és fontos, hogy a lakosok 21. századi energiahatékony, környezetbarát és magas komfort fokozatú járműveken utazhassanak. No de milyen áron? Szeged-Hódmezővásárhely háromszoros áron.

Újabb 4 milliárd közpénz az olaj és autó lobbinak

2020. június 30.

Hírek

Új kutatási központ jön létre Szegeden 4 milliárd forintos támogatással – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Szegeden, ahol megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében.

Európa 2. legnagyobb geotermikus távhőrendszere lesz Szegeden

2019. szeptember 7.

Hírek

22 milliárdos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben, a fejlesztésnek köszönhetően felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás – közölte Botka László (MSZP) polgármester.

Megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei

2019. március 3.

Hírek

Megújította nagyvárosaink stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. – ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Őszi darules túrák

2018. október 20. - 2018. november 24.

Helyszín: Szegedi Fehér-tó

Programok

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett. Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A… Tovább »

Szeged bezöldülne

2018. augusztus 14.

Hírek

Az Energiaklub elkészítette Szeged Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét, melyben a város ambiciózus, legalább 40%-os CO2-kibocsátás-csökkentési célt tűzött ki 2030-ra, valamint megfogalmazta az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás legfontosabb helyi intézkedéseit.