Szegedbe is belemar a kínai gyarmatosítás

2023. október 26.

Hírek

Az Orbán rezsim akkugyáras ökogyarmatosításának újabb fejezete a Szegedre tervezett óriásberuházás. Már elindultak a kisajátítási eljárások. A német prémium márkák után a kínai BYD elektromos buszok összeszerelő és buszakku gyártó országa is leszünk. A haszon a multiké, a környezetszennyezés a miénk.

Mennyit ér egy fa?

2023. április 14.

Hírek

Ötvenszer is többet érhet az élő fa, mint amennyit tűzifaként fizetünk érte. A falopáskor is az erdei köbméter árát veszik figyelembe kárként, csak kivételes esetekben számolnak fel pluszt a védettséget is számba véve, pedig teljesen életszerűen is jóval nagyobb értéke van szinte minden fának.

Orbáni hungarikum: takarékoskodj, és jól lehúz az állam

2023. január 15.

Hírek

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. több éves beruházással, EU-s és állami támogatásból állította át a hőközpontjait a gázkazánok működtetéséről a termálvíz hőenergiájának felhasználására. A cég az enyhe idő miatt kevesebb gázt égetett el, ezért 190 milliós kötbért kell fizetnie az MVM-nek.

Napelem termeli az áramot a szegedi SPAR szupermarket számára

2022. szeptember 30.

Hírek

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.

Szegeden épül a kontinentális Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere

2022. július 21.

Hírek

A geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni az orosz gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást Szegeden. Egy 9 milliárd forintos, 60 százalékban az EU által finanszírozott beruházás célja az, hogy az eddig teljesen az orosz gázra épülő távfűtési rendszert jórészt átállítsák a geotermikus energia használatára.

Nagyon ritka madárfajt figyeltek meg hazánkban

2022. május 26.

Hírek

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden – írta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-oldala. Ez a mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon.

Szegednek automata hulladékválogató-üzeme lett

2022. február 3.

Hírek

Uniós támogatással automata hulladékválogató-üzem épült a Szegedi Regionális Hulladékkezelő Központban, melyet tegnap adtak át. Jelenleg a városi szemét 13 %-át hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 %-ra nő.

Első próbaúton a közpénzégető lázári Traimtrain

2021. május 30.

Hírek

Önmagában a helyközi és a helyi tömegközlekedés fejlesztése üdvözölendő, ahogyan a járművek életkorának fiatalítása is. Szükséges és fontos, hogy a lakosok 21. századi energiahatékony, környezetbarát és magas komfort fokozatú járműveken utazhassanak. No de milyen áron? Szeged-Hódmezővásárhely háromszoros áron.