Csúszik a bevezetése, bár a vevők nagy része visszaváltaná a palackokat

2023. november 30.

Hírek

Bűnbakkeresés és az elhibázott hulladékkoncesszió. Nem indul el 2024. január elsején a kötelező visszaváltási rendszer, mivel Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége akadályozza a betétdíj bevezetését. A volt köztársasági elnök szerint a PET-palackok és aludobozok kötelező visszaváltása csak július elsejétől indul.

Még felesleges a PET-palackok halmozása, de januártól így fog működni a visszaváltás

2023. október 7.

Hírek

Több mint 3,5 milliárd darab palack visszagyűjtésének hatékonyabbá tételét reméli az állam a januárban induló visszaváltási rendszertől, amelynek a legfontosabb eleme a fogyasztók számára az, hogy 50 forintos pluszköltségtől szabadítja meg őket, ha az italcsomagolásokat visszaviszik egy automatába. Az erről szóló rendelet a héten jelent meg a Magyar Közlönyben, a hvg.hu megnézte, milyen változásokkal jár… Tovább »

A lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra – íme a lebomló zacskó teszt eredménye

2023. július 28.

Hírek

Az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco műanyag zacskói mind bomlásnak indultak vagy már le is bomlottak abban a kísérletben, melynek során a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország azt vizsgálja, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve valóban beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket.

Változások a lomtalanításban – mit hol lehet leadni?

2023. július 18.

Hírek

2023. július 1-től új időszámítás kezdődött a magyarországi szemétszállításban: a Mol olajcég leányvállalata, a MOHU Hulladékgazdasági Zrt. vette át a szolgáltatást. A legtöbb helyen megmaradtak az eddigi szolgáltatók, amelyek a hulladék elszállítását végzik. A TVE összeszedte, mit hova lehet vinni, ha lomtalanítanánk, mi változott, mi maradt.

A lebomló zacskók lebomlási versenyében az ALDI vezet

2023. június 7.

Hírek

A Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel közösen 4 hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, „komposztálható” jelöléssel ellátott lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. 45 nap után megnézték a Humusz komposztálóját.

Zöld kommunikáció Magyarországon – ciki lett a rezsicsökkentés

2023. május 12.

Hírek

Országos felmérés készült a magyarokat legjobban izgató környezeti problémákról, és arról, milyen üzenetekkel lehet rávenni őket a zöldítésre. A magyarok nem a bolygót akarják megmenteni, hanem jobban akarnak élni. Ugyanakkor minden olyan bolygómentő ötletre vevők, amely pozitívan befolyásolja (vagy legalább nem rontja) a tágabban értelmezett életminőségüket – ez olvasható ki a Foundation for European Progressive… Tovább »

Zöldek tesztelik, hogy valóban lebomlik-e a lebomlóként árult zacskó

2023. április 21.

Hírek

A Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel közösen négy hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, „komposztálható” jelöléssel ellátott lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el a Humusz komposztálójában, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. A felmérés  egy évig tart, ezalatt időről időre kommunikálni fogják az eredményeket.