A gyíkok kihasználják a szélerőműveket

2018. november 12.

Hírek

A szélerőművek közeléből, hogy ne kaszabolják le őket a lapátok, eltűntek a ragadozó madarak. Ha pedig nincs otthon a macska, cincognak az egerek, illetve ebben az esetben a toroklebenyes gyíkok, akik önfeledten lebegtetik a lebenyüket, hiszen az erőműveknek köszönhetően legfőbb ellenségeiktől szabadultak meg.

Trump sem állíthatta meg a világ legnagyobb szélerőművét

2018. április 12.

Hírek

Sikeresen telepítették a világ legerősebb, 8,8 megawattos szélturbináját Északkelet-Skócia parti vizein. A mai ipari szélturbinák átlagosan 2,5-3 MW teljesítményűek. Az erőmű 191 méter magas, lapátjai 80 méteresek. Hamarosan követi egy másik. 2017-ben Skócia energiaszükségletének már 68%-át fedezték megújuló energiaforrások, és az arány folyamatosan nő.

Új távlatok a szélenergetikában

2018. március 3.

Hírek

Bemutatták a világ legnagyobb szélturbinájának terveit. A Haliade-X 260 méter magas lesz, kapacitása 12 megawatt, lapátjainak hossza 107 méter. Miközben a szélenergia is egyre olcsóbb megújuló forrás, az Orbán-kormány 8 éve betiltotta.

Jól pörög a pécsi panel szélturbinája

2017. szeptember 9.

Hírek

Olyan újítást dobtak be a kertvárosiak, amivel példaértékűvé váltak. A Krisztina téri tízemeletes lakói ugyanis úgy döntöttek, nem napelemet, hanem szélturbinát vásárolnak. A szél ereje nem is akármennyi energiát és pénzt termel nekik.

Készíts magadnak szélkereket!

2017. augusztus 15.

Hírek

Magyar fejlesztésű kisléptékű szélkerék 2 kW/nap-os szélerőmű házilag, 200.000 Ft-ból? Pető István építőzseni megcsinálta! Nézzétek meg, kérdezzetek bele, tanuljátok meg! Az alkotó és az alkotás már itt van velünk Oszkón, gyertek!

Góliát szélerőművet épít az USA

2017. július 29.

Hírek

Hatalmas, 500 méter magas, 200 méteres lapátokkal rendelkező szélerőmű kifejlesztésén és megépítésén dolgozik egy 6 intézetből és egyetemből álló csoport az Egyesült Államokban. Az 50 MW-nyi tervezett csúcsteljesítmény kb.10-szerese a szokásos mai szélturbina kapacitásnak.

Nehéz kérdés: mi lesz a leszerelt szélkerekekkel?

2017. június 11.

Hírek

Gondoltak-e már arra, vajon mi történik a régi szélerőmű parkokkal, a leszerelt szélkerekekkel? A kérdés aktuális, ugyanis a korábbi generációs berendezések közül sok lassan eléri a nyugdíjkort.

A szélenergia szempontjából szinte kiléptünk az EU-ból

2017. március 2.

Hírek

2016-ban a megújulók adták az EU újonnan beépített áramtermelő kapacitásának 86%-át (!). A szélenergia szektor pedig önmagában akkora teljesítménybővítést hajtott végre tavaly, mint minden más energiaforrás összesen! A forradalom itt van. Legalábbis a határainkon túl, a szélrózsa minden irányában. Nem csak nyugaton.

Ültessünk szélfát

2017. február 6.

Hírek

Nagyok, ormótlanok, zajosak – a szélerőműveket az átlagember ritkán látja a tájba illőnek. Itt az ökökzöld “háztáji” megoldás.