Új szelek már turbó turbinákat fújnak

2023. február 24.

Hírek

Remekül illeszkedik a körforgásos gazdaság logikájába a gyárilag felújított (factory refurbished) IT-eszközök kategóriája, ami olyan működőképes berendezések további használatára ösztönöz, melyeket vétek lenne kidobni.

Felpörgött a világ legnagyobb szélturbinája

2023. január 9.

Hírek

Beindult a dániai Nyugat-Jylland területén a világ legerősebb szélturbinája, a Vestas V236-15.0 MW. A 280 méter magas turbina a számítások alapján 20000 háztartás éves áramigényét állítja elő.

Íme a világ legnagyobb szélturbinalapátja

2022. március 25.

Hírek

Egy több nagyvállalatot magába tömörítő konzorcium, a ZERBA (Zero Waste Blade Research) egy év alatt megtervezte és megépítette a világ legnagyobb – 62 méter hosszú – szélturbinalapátját. És ami a legjobb: újrahasznosítható.

Így lehet a tengerben tárolni a szélerőművek energiáját

2022. február 6.

Hírek

Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni. Nincs szükség akkumulátorokra, magát a tengervizet felhasználva el lehet tárolni a szélerőművek által termelt energiát. A megoldás tavakban is működhet.

Rénszarvasok kontra szélkerekek

2021. október 19.

Hírek

151 szélturbinát bontatnának le az őslakosok Norvégiában, miután pert nyertek. Az állattartók szerint a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat és veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Szélturbinák pro és kontra

2021. szeptember 14.

Hírek

A szélenergia egyre népszerűbb, de vajon jót tesz-e majd a Földnek, ha 2050-re a világ áramszükségletének egyharmadát tisztán turbinákból nyerik majd? Az energetikai szakértők ma azzal számolnak, hogy 2030-ra az energiaszükséglet 19 %-át fedezik majd szélerőművekkel, 2050-re pedig több, mint a 33 %-ot.

Zuhanórepülésben a széláram költsége

2021. május 17.

Hírek

A világ legjelentősebb szélenergiás kutatólaborjában készült modellezés szerint 2035-ig 35 százalékkal, 2050-ig pedig akár majdnem a felére is visszaeshet a tengeri és a szárazföldi szélfarmok mai, fajlagos építési és üzemeltetési költsége.

Tovább szárnyal a szélenergetika – kivéve Magyarországot

2021. május 8.

Hírek

Az elmúlt években nagyot nőtt a szélenergia-ipar, közben pedig számos cég jelentette be új, egyre hatalmasabb turbinák fejlesztésére irányuló terveit, melyeket elsősorban tengeri (offshore) telepítésre szánnak. A növekedésre minden szempontból szükség is van, mivel a klímaváltozás megfékezéséhez a 2020-as rekordévhez képest is két-háromszorosára kellene fokozni a telepítések ütemét.