Brüsszeli zöld jelzés a szénnek

2022. május 20.

Hírek

Az Európai Unió zöld utat adott a tagállamok számára, hogy a következő évtizedben több szenet égessenek el. Így próbál meg véget vetni az orosz gáz és olaj felhasználásának, miközben kitart amellett, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket továbbra is el fogja érni.

Most kezdődik a szénkorszak végjátéka?

2016. november 28.

Hírek

A múlt héten Kanada felkerült azoknak az országoknak az egyre növekvő listájára, amelyek vállalták a szénalapú energiatermelés kivezetését. 20 év óta először tavaly csökkent a szén iránti globális kereslet. Ez jelezhet egy új, alacsonyabb szén-igényű energiakorszakot, de lehet csak egy visszaesés is a rendkívül szennyező fűtőanyag hosszútávú dominanciájában.

Lignit kontra egészséges környezet és jövő

2016. április 4.

Hírek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több lignitbánya megnyitását tervezik, miközben az UNESCO Világörökség Szakbizottsága állásfoglalásban adott hangot aggályainak. A WWF Magyarország környezetvédelmi felméréséből ijesztő adatok kerültek napvilágra a lignit és szénbányászat és tüzelés környezeti, egészségügyi hatásairól. Sajókápolnán arzénes szenet bányásznak!

Légszennyezéstől duzzadtak a folyók

2014. október 8.

Hírek

A légszennyezés csúcsán, az 1980-as években, amikor még sok kéntartalmú szént égettünk, ennek hatására 25 százalékkal nagyobb lett a folyók vízhozama. Azóta jelentősen csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása, így ez is hozzájárul majd a folyók vizének jövőben elapadásához.

Miért választja Közép-Európa az atomot és a szenet? Megint rossz lóra

2014. január 4.

Hírek

Az ENSZ varsói klímakonferenciája kitűnő alkalmat kínált, hogy szemügyre vegyük a közép-európai országok energiapolitikáját. Annál is halaszthatatlanabb ez, mivel a visegrádi államok, azaz Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország most olyan hibát készülnek elkövetni, aminek az árát drágán fogják megfizetni a következő évtizedekben.

Az újabb rezsicsökkentésre is ráfizetünk

2013. október 16.

Hírek

Döntött az Országgyűlés az újabb rezsicsökkentésről: november 1-jén 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. A rezsicsökkentés hatására nagyjából 200 milliárd forint maradt a lakosságnál. Látszólag, mert ezt máshol kifizetjük, és súlyos árat fizetünk e kampányfogásért.

A szén vesztésre áll

2011. november 8.

Hírek

Bár a világon a megkutatott szénvagyon 118 évre lenne elegendő, a szén versenyképesség szempontjából Európában és Magyarországon is vesztésre áll a többi energiahordozóval szemben – állapították meg a szakértők az energiainfo.hu internetes szakportál Budapesten ma tartott sajtóbeszélgetésén.

Bányanyitási tervek Borsodban

2011. augusztus 16.

Hírek

Az energiahordozók drágulása miatt bányanyitást fontolgat több vállalkozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor több település tiltakozik ez ellen – írta ma az Észak-Magyarország.