Paks 2-re költenék az energiahatékonysági forrást

2020. szeptember 16.

Hírek

A kormány javaslatokat vár ahhoz, hogy miként fordíthatók Paks 2-re az eredetileg energiahatékonysági célú szén-dioxid-kvótabevételek. Orbánéknak „kreatív” megoldásokra van szükségük, mert az ilyen átcsoportosítás éppenséggel tilos – hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Jávor Benedek.

Ezt is elszúrtuk: semmire nem jutottak a COP25 madridi klímacsúcson

2019. december 17.

Hírek

Véget ért az ENSZ 25. Klímavédelmi Konferenciája, lényegi pontokban azonban még mindig nem született megállapodás, holott évtizedek óta figyelmeztetnek a klímaváltozás hatásaira a kutatók, akik az utóbbi időben már klímakatasztrófáról beszélnek, és a korábbiaknál gyorsabb lépéseket sürgetnek.

Paksi bővítés és az európai klímapolitika

2014. december 15.

Hírek

A Közép- és Kelet- Európai Regionális Környezetvédelmi Központ által rendezett Klímaváltozás és gazdaság című fórumon mutatták be azt a tanulmányt, amely egyebek mellett a 2030-ra vonatkozó uniós ÜHG kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásait elemzi a tervezett paksi bővítéssel összefüggésben.

4 milliárdos CO2 kvóta bukta

2014. november 17.

Hírek

Eddig körülbelül négymilliárd forinttal marad el az éves tervtől a szén-dioxid-kvótákból származó állami bevétel, írta hétfőn a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

Kinek üzlet az agrár-karbonkvótabiznisz?

2013. augusztus 3.

Hírek

A szén-dioxid-kvóták kereskedelméről a közvélemény nagyobbik része alighanem a nagy ipari kibocsátókra (erőművek, cementgyárak stb.) asszociál, pedig a mezőgazdaságnak is jelentős a szén-dioxid-lábnyoma, elsősorban az erőgépek üzemanyag-fogyasztása és a műtrágyagyártás miatt.

Módosulnak az uniós emissziókereskedelem szabályai

2012. november 24.

Hírek

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, amely az EU 2013. január elsején induló új emissziókereskedelmi rendszerének működtetéséhez szükséges uniós szabályokat ülteti át a magyar jogrendszerbe.

Béna kvótapolitikánk ára – hiteltelünket vesztettük

2012. november 22.

Hírek

Eladhatnánk az európai uniós szénkvótáink egy részét a Lipcsei Energiatőzsdén, jól is járhatnánk, de az ügyért felelős fejlesztési minisztériumban az apparátus szétzilálása óta elakadt a történet. A bénázásunk nem új keletű, ha a szénkvótáink eladásáról van szó. Így veszítettünk százmilliárdokat az elmúlt négy évben.

A franciák lakásfelújításra, mi ismeretlen célokra költjük a karbonpénzeket

2012. október 6.

Hírek

Francois Hollande, Franciaország elnöke bejelentette, hogy a szén-dioxid kvóták árveréséből származó bevételeket teljes egészében a francia lakások energetikai felújítására fogják fordítani. A magyar kormány még mindig nem jelentette be, hogy a kvótabevételeket hogyan fogja felhasználni, pedig az építőipar jövője és számos munkahely függhet a hosszútávon tervezhető lakossági felújítási forrásoktól.

Beragadtak a kvótapénzek

2012. október 6.

Hírek

Mintegy másfél éve több hazai cég nem jut hozzá az általa megtermelt, sőt, már előre el is adott szén-dioxid kvótáihoz. Emiatt az állam sem kapja meg az ügyletből rá jutó, 10 százalékos hasznot.