Szerbia a kontinens egyik legszennyezettebb országa

2018. június 29.

Hírek

Szerbia Európa egyik legszennyezettebb országa, a következő 10-15 évben az ország költségvetéséből mintegy 8,5 milliárd eurót (2767,5 milliárd forint) kell környezetvédelemre és hulladékgazdálkodásra fordítani a helyzet javítása érdekében – közölte az ország pénzügyi tanácsa.

Desiree halálesete derített fényt egy óriási mérgezési hullámra

2018. január 23.

Hírek

A „Desiree” névre keresztelt fiatal parlagi sast 2018.01.08-án elpusztulva találták Szerbiában, Apatin közelében. A fiatal jeladós parlagi sas 2017. június 22-én hagyta el a fészket Burgenlandban, Ausztria legkeletibb tartományában. Csupán hat hónap és összesen több mint 4200 km megtétele után a jeladója „elhallgatott”.

Csökken a gáz ára – no nem nálunk, de mi fizetünk rá

2016. március 25.

Hírek

A szerb energiapiaci árhatóság ma jóváhagyta, hogy a Srbijagas állami gázimportőr és forgalmazó az importárak csökkenésére tekintettel mérsékelje a belföldi gázárakat. Horvátországban 18 százalékkal csökken a lakossági földgáz ára.

Menekült lesz a földikutya is

2015. augusztus 19.

Hírek

Folyamatos a kapcsolattartás a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős szakemberei valamint a belügyi és a honvédelmi tárca munkatársai között a fokozottan védett délvidéki földikutya déli határzár építésével érintett állományának védelme érdekében- állítja a szaktárca. Az Orbán-kormány titokban akarta tartani egy védett állatfaj kiirtását.

Nem csupán a földikutyákért: Határzár – a Védegylet az AB-hez fordul

2015. július 24.

Hírek

A határzárra vonatkozó kormánydöntések – a természetvédelmi (Tvt) és területrendezési (OTrT) törvény rendelkezéseivel össze nem egyeztethető tartalmuknál fogva – több ponton is ellentétesek az Alaptörvénnyel, mutat rá az ökopolitikai civil szervezet a készülő beadványában, amelyben az alapvető jogok biztosát és helyettesét alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésére kéri fel.

850 tonna műtrágya süllyedt a Dunába

2015. február 13.

Hírek

Elsüllyedt szerdán egy műtrágyát szállító uszály a Duna romániai szakaszán, a Vaskapu-szoros kezdete előtt fekvő Ómoldova (Moldova Veche) térségében – közölte a Mediafax hírügynökség.

Elkapták a vajdasági darumérgezőt

2014. június 2.

Hírek

Még április 24-én a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai Csóka és Feketetó között egy kukoricával beültetett parcellán összesen 19 elhullott daru tetemét találták meg. A mérgezésben elpusztult darvak értéke 3,8 millió dinár – Újabb, ezúttal szándékos madármérgezés történt Csóka községben.

Szerbiában is mérgezik a sasokat

2014. február 22.

Hírek

A Vajdaságban, a Nyugat-bácskai körzetben, Apatin településtől nem messze nagy valószínűség szerint mérgezés miatt pusztultak el állatok.

Európa Amazonasa már Szerbiában is

2013. október 18.

Hírek

Szerbia szeptember végén benyújtotta nevezését az UNESCO-hoz, hogy szerb területek is csatlakozhassanak az Európa Amazonasának is nevezett a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátumhoz. A Duna szerbiai szakaszán több mint 170 ezer hektárral bővülne a védett vizesélőhelyek nagysága, ami a világ leendő első ötoldalú védett területéből mintegy 20%-ot ölel föl.