Zsákutca a megváltónak hitt papír szívószál

2023. szeptember 3.

Hírek

Mégsem a papírból készült alternatívától kell várni a csodát, még az ördögtől valónak tartott műanyag szívószálak is kevésbé lehetnek károsak a környezetre, mint a papírból gyártottak – világított rá egy belga tanulmány. Eszerint rendkívül lassan lebomló vegyületeket is tartalmaznak a papír szívószálak, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek.

Idén is szívószálmentes az augusztus!

2019. augusztus 11.

Hírek

3. alkalommal indította el Szívószálmentes Augusztus kampányát a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A hónap során arra kérik a lakosságot, fokozottan figyeljenek arra, hogy ne kerüljön szívószál a poharukba. Megkönnyíti a vendégek dolgát, hogy több étterem és idén újdonságként néhány strand és mozi büfé is csatlakozott a kihíváshoz.

McDonald’ bukta: nem lehet újrahasznosítani a papír szívószálait

2019. augusztus 6.

Hírek

Nem bomlik le a McDonald’s lebomlónak beharangozott szívószála – írja az index. A cég tavaly kivezette a műanyag, de újrahasznosítható szívószálakat, de az új papír szívószálakat nem olyan egyszerű újrahasznosítani, ezért nem is a papírok közé, hanem az általános háztartási hulladékok közé kell dobni.

Környezetvédelem a Sziget Fesztiválon

2018. augusztus 16.

Hírek

Leteszteltük a Re-pohár rendszert, illetve megnéztük a zöld civil szervezetek programjait: szabaduló szoba(sátor), napenergiás mobiltöltés, izomenergiás internetezés, és egyéb zöldségek.

Szívószálmentes Augusztus – eddig 43 budapesti vendéglátóhelyen

2018. augusztus 5.

Hírek

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg. A Gasztrohős szívószálak mellőzésére buzdító kampányában 43 budapesti vendéglátóhelyen augusztustól nem adnak automatikusan szívószálat az italokba. Te se kérj szívószálat!!!

Fogyasztói nyomásra papír szívószálakra vált a McDonald’s

2018. június 19.

Hírek

A fogyasztói nyomás hatására a McDonald’s szeptembertől lecseréli a műanyag szívószálait papírból gyártottakra az Egyesült Királyságban és Írországban. A döntés mintegy 1360 éttermet érint, ami azért is jelentős, mert csak az Egyesült Királyságban napi 1.8 millió szívószálat használnak el a vállalatlánc éttermeiben.

Angol stop a műanyag szívószálnak

2018. április 19.

Hírek

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

Egy szívószál használati ideje kb 20 perc, lebomlási ideje 500 év

2017. július 30.

Hírek

Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. A magyarországi vendéglátóhelyek évi 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot termelnek. Ebbe nem számoltuk bele a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat.