A borvidékek 85%-át kicsinálhatja a klímaváltozás

2020. február 5.

Hírek

A világ jelenlegi bortermő vidékeinek több mint a fele eltűnhet, ha a globális felmelegedés 2 Celsius-fokos lesz, 4 Celsius-fokos felmelegedés esetén pedig a borvidékek 85 százaléka lesz veszélyben egy új tanulmány szerint.

Gyorsabban melegszik a vártnál Európa

2019. augusztus 30.

Hírek

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát – írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társaság folyóiratában. A burgundiai szüretek eltolódása is jelzi a klímaváltozást.

Elverte a jég a méregdrága jégkár elhárítót és a szőlőt

2018. június 16.

Hírek

500 hektár szőlő harmadát elverte a jég, pedig elvileg dupla védelem is van Soltvadkert környékén. A jégverte gazdák úgy tudták, hogy az agrárkamara másfél milliárdos berendezése és a hegyközség korábban telepített rendszere is felmondta a szolgálatot. Közben reagált a Nemzeti Agrárkamara, szerintük az ő rendszerük működött, de teljes védelmet soha nem is ígértek.

Végveszélyben az észak-balatoni szőlők

2017. január 30.

Hírek

A helyi bortermelők szerint az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei, ami a balatoni tájat is veszélyezteti.

Átrajzolja a bortérképet a klímaváltozás

2013. április 9.

Hírek

Borászati és klímaszakértők szerint az éghajlatváltozás miatt átrajzolódik a szőlőtermő vidékek világtérképe: újabb területeken lehet szőlőket telepíteni, a hagyományos szőlővidékeket pedig a hőmérséklet emelkedése és a hosszabb aszályok fenyegetik.

Az ökológiai szőlőtermesztés perspektívái Tokaj-Hegyalján

2012. március 08.

Helyszín: Tarcal, Hatputtonyos Borfalu

Programok

A TOKAJI BORVIDÉK SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET, A VINDEPENDENT ÖKOLÓGIAI SZEKCIÓJA, AZ ÖKOLÓGIAI MEZŐGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZET, A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. ÉS A BIOCONT MAGYARORSZÁG KFT. TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT ÉS MUNKATÁRSAIT Az ökológiai szőlőtermesztés perspektívái Tokaj-Hegyalján témájú közös rendezvényére Időpont: 2012. március 8. Helyszín: Tarcal, Hatputtonyos Borfalu (Rákóczi út 4.) PROGRAM 8:30 Regisztráció 9:00 Megnyitó –… Tovább »

Átalakítja a világ bortermelését a klímaváltozás

2011. október 10.

Hírek

A következő három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat.