Idén másképp irtják a balatoni szúnyogokat

2020. március 29.

Hírek

Jövő héten már elkezdik a szúnyoggyérítést a Balatonnál, közel 2200 hektárnyi területen. Idén változást hoz, hogy az EU-ban betiltották a szúnyogirtó szerek többségét, és nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a tónál.

Kinek árt a szúnyogirtó?

2019. július 11.

Hírek

Kémiai szúnyogirtást végeznek Zalaegerszegen hűvös, szeles időben közel a Válicka-patakhoz. Az invazív harlekin katica jobban tűri, mint az őshonos rovarjaik. Szúnyog amúgy meg éppen nincs.

Méreg helyett denevért!

2019. június 21.

Hírek

Naponta ezer szúnyogot is elfogyaszt egy denevér. Egyetlen példány élete során több, mint 2.7 millió vérszívót pusztít el.

Soron kívül számolnak le a balatoni szúnyogokkal

2019. június 15.

Hírek

Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) – közölte a szervezet elnöke ma az MTI-vel.

A katasztrófavédelem Anonymusa a szúnyogokról mesél

2018. július 21.

Hírek

Biológusok a kémiai szúnyoggyérítésről: a következmény az, ami csípni fog! – címmel írt cikket a Kisalföldben Nagy Márta. Erre reagált Darvas Béla ökotoxikológus prof. FB oldalán.

Keveset tudunk a klímaváltozással érkező gyilkosokról

2017. november 26.

Hírek

Jelenleg nem történik meg a behurcolt betegségterjesztők hatékony monitorozása, és a szúnyogirtás jelenlegi gyakorlata több okból sem megfelelő – áll többek között a Magyar Tudományos Akadémia Diverzitásbiológiai Bizottságának állásfoglalásában.

Emberszagos szúnyogirtás

2016. augusztus 10.

Hírek

Új módszerrel állítanak csapdát a szúnyogoknak Kenyában. Emberszaggal vonzanák be a csapdába a vérszívókat, hogy így csökkentsék a maláriás megbetegedéseket.

Mi is megszívjuk a szúnyogirtót

2016. július 13.

Hírek

Új tudományos eredmények szerint a szúnyoggyérítésben itthon is használt vegyszer eddig nem sejtett kockázatokat jelent. Az LMP évek óta követeli a kormánytól, hogy a központosított szúnyoggyérítés során adjon nagyobb teret a kisebb kockázatú biológiai módszereknek, és ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményez.

Milyen szúnyog- és kullancsriasztót vegyek?

2016. május 27.

Hírek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg az interneten és a termékcímkén fellelt adatokat alapján. VIGYÁZAT! Nehogy szúnyogirtót vegyünk szúnyogriasztó helyett!

Káoszba fulladt a szúnyogirtás

2015. július 23.

Hírek

Teljes a káosz a szúnyoggyérítésben: a katasztrófavédelem megrendelésére dolgozó repülők fürdőzőket permeteztek le a Balatonnál és a Velencei tónál, a szúnyogirtásra alkalmatlan időpontban szállnak fel a repülőgépek, a lakossági tájékoztatás pedig elmarad.