Egyre több invazív faj érkezik Európába

2020. október 3.

Hírek

Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére. Kutatók becslései szerint világszerte több mint egyharmaddal fog megnövekedni az úgynevezett tájidegen állat- és növényfajok száma. Az állatok között elsősorban a “kevésbé feltűnő” fajok – rovarok, puhatestűek és rákállatok – várhatóak.

Az új selyemút veszélyeztetheti az ökoszisztémákat

2019. január 24.

Hírek

Egy nemzetközi tudóscsoport a tájidegen fajok behurcolásának kockázatára figyelmeztet a Current Biology szaklapban megjelent tanulmányában, és azt állítja: károsíthatja az ökoszisztémákat a világ néhány régiójában Kína új selyemútja.

A vörös mocsárrák, az ökoszisztéma-mérnök

2018. április 14.

Hírek

Nagy valószínűséggel az egyik legelterjedtebb édesvízi rákfaj a vörös mocsárrák (Procambarus clarkii), mely egyike a hazánkba újonnan az akvaristák által bekerült idegenhonos rákoknak, ezért is esett rá a Magyar Természettudományi Múzeum választása áprilisban a hónap műtárgyaként.

Tudta? Túlszaporodtak a német mosómedvék

2016. szeptember 17.

Hírek

Ahhoz képest, hogy csak 1934-ben telepítette be őket egy állatkereskedő, már az egész országban elterjedtek, és mivel természetes ellenségük nem nagyon van, de szinte mindent felzabálnak, nagy veszélyt jelentenek az ottani élővilágra.

Szubtrópusi fa virágzik Budakeszin

2014. június 22.

Hírek

Erőteljesen fejlődik és virágba borult Budakeszin egy 10 éve kiültetett imafüzérfa (Melia azedarach), angolul pride of India v. chinaberry tree. Örömteli érdekesség, vagy nyakunkon a klímakatasztrófa?

Hungarikum lett az akácfa és az akácméz

2014. május 17.

Hírek

Akácos út, ha végig megyek rajtad én… Nemzeti hőst faragtunk az észak-amerikai jövevényből. A klasszikus magyar nóta mellett hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz – a Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be a testület szarvasi kihelyezett ülésén. A kormány szokása szerint egy nem létező veszélyre reagál, hiszen az EU… Tovább »

Idegen fajokkal veszélyeztetjük városaink élővilágát

2013. szeptember 8.

Hírek

Miért él egyre több mosómedve Berlinben és miért terjed rohamosan a japán keserűfű és hogyan lehet megállítani terjedésüket? Európa kis, és világvárosaiban is gazdag az élővilág, a gond azonban az, hogy máshonnan betelepülő fajok felborítják a szennyezéstől amúgy is érzékeny állapotot.

Inváziós növényfajok Magyarországon

Kiadványok

A Nyugat-magyarországi Egyetem Kiadónál megjelent  "Inváziós növényfajok Magyarországon" című kiadvány immár letölthető az intézet honlapjáról, az alábbi linkről: http://www.emk.nyme.hu/index.php?id=6317#c66920

Uniós harc a betolakodók ellen

2012. szeptember 19.

Hírek

Hány, a régióban nem őshonos növényfaj található az Alpokban? Mely állatfajok terjedtek el, vagy mely állatfajokat terjesztették el szándékosan a Dunában? Mekkora fenyegetést fognak jelenteni ezek a helyi vadvilágra nézve? Uniós adatgyűjtés indult az idegenhonos fajok jelentette fenyegetés elleni küzdelemhez.

Koreai szúnyog csíp Olaszországban

2011. augusztus 15.

Hírek

Tigris után koreai szúnyogot csapdosnak az olaszok. Az Ázsiából érkezett újabb szúnyogfaj Észak-Olaszországban telepedett le. Nem a felmelegedés, hanem a globalizáció terjeszti a távoli állatfajokat.