Katasztrófa-agrárturizmus

2023. szeptember 28.

Hírek

Gyuricza Csaba ekétlenítő a génszerkesztést ajánlja az országnak. Sorban születnek a világvége hangulatú számvetések. Gelencsér András értékelése szerintem a helyén is volt. Most az kormány agrárkatonája is megpróbálja, hogy rátegyen egy lapáttal. Mit mondjak, engem nem győzött meg arról, hogy tudja miről picsog, de hát nem ezért szeretjük.

Az elszántott esők országa. Miért marad el az eső keleten?

2022. július 18.

Hírek

A 2022-es év több ezer termelőnek az utolsó gazdálkodási évet jelenti a Dunától keletre. A szezon elejére kialakult 3-4-szeres műtrágyaárak, többszörös növényvédőszer és gépalkatrész árak, megduplázódott gázolajár a termelési költségeket olyan szintre emelte, amelyet az aszály miatt elvesző termés maradéka még a rekordárakon sem tudja kompenzálni.

Mit (t)ehetünk talajaink védelme érdekében?

2021. december 5.

Hírek

December 5 a Talaj világnapja. Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet talajvédelmi kutatásokat vezető munkatársa foglalta össze, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében.

Úgy bánunk a talajjal, mint a piszokkal

2015. március 29.

Hírek

Ez egy végzetes tévedés, mert az életünk múlik rajta. George Monbiot véleménye az angol helyzetről, mely nem áll messze a magyartól. Talajmegújító Mezőgazdaság.

Európaiak helyett a szárazodás a bűnös?

2015. január 6.

Hírek

A szárazság és a talaj kimerülése miatt csökkent a népesség az európaiak érkezése előtt a csendes-óceáni Húsvét-szigeten, szemben a népszerű elmélettel, amely szerint társadalmi összeomlás előzte meg a hódítást – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Erre jó a bakhát, és a mulcshagyás

2014. március 1.

Hírek

A globális felmelegedés káros hatásai a Kárpát-medence termőtalaját is veszélyeztetik, ennek ellensúlyozására – az agrárágazat versenyképességét is növelő – komplex talajművelési rendszert dolgozott ki a gödöllői Szent István Egyetem.