Koronavírus étkezési kisokos – hasznos tanácsok táplálkozási kérdésekben

2020. március 23.

Hírek

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

Kóla vagy darálthús?

2019. január 31.

Hírek

Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják.

Nagyon torz és fenntarthatatlan táplálkozásunk összetétele

2018. október 27.

Hírek

A szükséges zöldség és gyümölcsmennyiség harmada elérhető, gabonából viszont másfélszeres a globális többlettermelés. Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát.

Mi lehet a kóros kövérség oka?

2017. december 14.

Hírek

Évtizedekkel ezelőtt, mikor a növényvédőszer-maradékok hatásairól kezdtem írni, mondta nekem egy ma, a kullancsok terjesztette betegségek területén ismertté vált fiatal orvos, hogy a kóros kövérség okait senki sem ismeri, de a statisztika félelmetes, így ideális kutatási terület a környezet-egészségügy területén. Nos, ma már sejtjük, hogy a hormonmoduláns hatású vegyületeknek köze van ehhez a fejleményhez, de… Tovább »

Élelmiszer-biztonsági körjárat Európában: élelmiszer- és takarmány-adalékok

2017. február 15.

Hírek

Az élelmiszer-adalékokat illetően folyamatos a vita az élelmiszer-biztonság területén. Toxikológiai szempontból a legbizonytalanabb ismeretanyagú területbe pillantunk bele. A feljegyzések között a tartósítószerek közül a szulfitokat és a benzoesav-származékokat, míg színezékek közül az azofestékeket emelhetjük ki, melyek allergizáló hatásai bizonyítottak. Termékek közül az aszalt gyümölcsök (sárgabarack, mazsola), amit Törökország és Üzbegisztán szállít.

Amit megeszel, az te leszel

2015. november 8.

Hírek

A KFT dala jutott az eszembe, amikor meghallottam múlt héten az Egészségügyi Világszervezet globális sokkot okozó jelentését, miszerint a vörös húsok, de főleg a húskészítmények, a szalámi, a sonka és a füstölt kolbász, hogy csak az ínycsiklandozóbbakat említsem, rákkeltőek. Az állattartás felelős a CO2-kibocsátás 9, a metánkibocsátás 37, és a dinitrogén-oxid-kibocsátás 65 százalékáért.

Diétamítosz – így öl a gyorskaja

2015. május 12.

Hírek

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat – derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.

Láthatatlan menzai só- és cukortartók

2014. május 4.

Hírek

A közétkeztetésben pl. az iskolai menzákon, kórházakban tilos lesz a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet.

Íme a tiltott étrend-kiegészítők

2014. április 9.

Hírek

Az OÉTI egyetlen étrend-kiegészítő termék forgalmazójának sem adott felhasználási jogot védjegye használatához. Hosszú listán hozták nyilvánosságra, mely termékeket tiltottak el a forgalomba hozataltól.

Gyümölcsjoghurtok: nyertes a Cserpes, vesztes a Danone

2013. augusztus 16.

Hírek

Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. Tényleg így van? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 gyümölcsjoghurtot tesztelt – elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából – táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.