Természetkárosítás a Veresegyház Álomhegyi-tározónál

2021. június 9.

Hírek

2021 májusában, vegetációs időszakban, a madarak költési szezonjában elpusztították az Álomhegyi-tározó partján álló bokorfüzest, és már a nagyobb fákat is döntik, vágják. Rémálomhegyi-tározó – avagy hogyan fordul egy jó ötlet környezetrombolásba.

Természetvédelmi sikerek Szadán

2019. június 12.

Hírek

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület által vezetett Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram (2008-) célja a ritka őshonos lápi növények és halak védelme, illetve hazai állományaik gyarapítása.

Mintaprogram ritkuló lápi növényeink megmentésére

2018. június 28.

Hírek

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület a Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram keretében 2016-tól végez kísérleteket a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári kocsord (Peucedanum palustre) megmentése érdekében.

Veresegyház láncfűrésszel ünnepli a Madarak és Fák Napját!

2015. május 7.

Hírek

2015. május 6-án Veresegyház Város jegyzője azonnali hatállyal elrendelte 14 db. zömében középkorú, 40 év körüli fűzfa és 1 db. fiatal nyárfa kivágását a Pamut-tó partján. A határozat szerint mindössze 2 db. fűzfa menekül meg a fűrészek elől.

Végveszélyben a pamut-tavi fák

2015. március 25.

Hírek

A veresegyházi Pamut-tó kezelője, a Pamutipari Horgász Egyesület 2015. március 12-én engedélyt kapott Veresegyház Önkormányzatától 28 db., 20-50 cm törzsátmérőjű nyárfa kivágására a Pamut-tó nyugati partján. Március 22-én beindultak a fűrészek. A Tavirózsa Egyesület szakvéleménye a megkezdett és folytatásra tervezett fakivágások kapcsán.

Sikeres a lápi póc védelme

2014. július 12.

Hírek

Tatár Sándor táj- és természetvédelmi szakértő, a Tavirózsa Egyesület alelnöke és természetvédelmi projektvezetője hat éve vezeti a lápi póc védelmét megcélzó programot. A helyszínen, a Szada melletti kis tavaknál kérdeztük munkája eredményéről.

Sikerek a lápi póc megmentése kapcsán

2013. március 27.

Hírek

A lápi póc állományának hosszú távú fennmaradása érdekében a Tavirózsa Egyesület 5 évvel ezelőtt mintaprogramot indított, melynek keretében létrehozott kis tavak ezt a célt is szolgálják: vizükben ugyanis a betelepített lápi halak mellett szitakötők, békák, gőték, siklók és teknősök egyaránt megtelepedtek.

Halbarát Víz Program pályázati kiírása – 2012

2012. július 16. - 2012. augusztus 31.

Helyszín: országos

Programok

A Tavirózsa Egyesület idén 5. alkalommal teszi közzé országos pályázati felhívását a Halbarát Víz cím elnyerésére. A Halbarát Víz címre azok a magyarországi horgászati hasznosítású állóvizek kezelő szervezetei pályázhatnak, amelyek legalább 3 ha nagyságú vízzel rendelkeznek (kivéve: Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó, Fertő-tó).