A dízel teherautókat miért nem tiltják ki?

2018. október 19.

Hírek

A közúti teherfuvarozás nagyobb szén-dioxid-kibocsátó, mint a személyautók, ráadásul dízelalapú, mégse kap akkora szabályozói figyelmet. Talán azért, mert ott kevésbé látszik az az alternatíva, ami a személyautóknál a villamosítás vagy a benzin.

Tovább tesztelik Németországban az óriáskamionokat

2015. július 23.

Hírek

Németországban újabb tartományokban engedélyezik, hogy több mint 25 méter hosszú óriáskamionokat próbáljanak ki a közúti forgalomban. A közlekedési minisztérium a 16 tartományból 12-ben már zöld jelzést adott a Gigalinereknek, többnyire autópályákon.

3000 francia kamion az ökoadó ellen

2013. november 17.

Hírek

Mintegy háromezer kamion torlaszolta el a francia utakat tegnap. A francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó tervét a breton tüntetések nyomán a kormány már felfüggesztette, a tiltakozók azonban a végleges visszavonást követelik.

Az ökoadó tervétől most elállt a francia kormány

2013. október 30.

Hírek

A Bretagne-ban erőszakos összecsapásokba torkollott tiltakozás nyomán Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök határozatlan időre felfüggesztette a francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó tervét tegnap.

Útdíjat a mellékutakra is!

2013. augusztus 24.

Hírek

A használatarányos útdíj alacsonyabb rendű utakra történő kiterjesztésére vonatkozó javaslatot tesz a kormánynak Jász-Nagykun-Szolnok megye útügyi miniszteri biztosa.

Kérdőjeles tehergépkocsi útdíj rendszer

2013. június 8.

Hírek

Végre van törvény Magyarországon a kilométer- és szennyezésarányos útdíjról, és díjszabás is van hozzá! A Levegő Munkacsoport fennállása óta – 25 éve – mindent elkövetett azért, hogy a használó és a szennyező fizet elv maradéktalanul érvényesüljön útjainkon. Bár maga a törvény óriási előrelépést jelent, a Levegő Munkacsoport alapvetően elhibázottnak tartja, hogy éppen ott nem szednek… Tovább »

Komoly árat fizethetünk az E-útdíj bizonytalanságért

2013. május 14.

Hírek

Harmadával emelkedhetnek a belföldi közúti fuvarozás költségei az elektronikus útdíj bevezetése nyomán. Az áruszállító vállalkozások a drágulást kénytelenek lesznek áthárítani megrendelőikre, a tőkeszegény cégekre a csőd vár. A közlekedésért felelős helyettes államtitkár szerint európai színvonalúak leszünk.

Megszűnik a Ro-La: 30 ezer kamion zúdul a sztrádákra

2012. október 17.

Hírek

Véget ér a Ro-La magyarországi korszaka: decemberben indul utoljára Szegedről az ausztriai Welsbe kamionokat szállító vasúti szerelvény. 30 ezer nyerges vontató zúdul az autópályákra. LMP: kapjon a vasúti kamionszállítás állami támogatást!

Végveszélyben a kamionok vasúti szállítása

2012. október 11.

Hírek

A kamionok vasúton történő szállítása, a RoLa tisztességes piaci körülmények között versenyképes, nem szorul állami támogatásra. Mindaddig azonban, amíg a RoLának meg kell fizetnie a pályahasználati díjat, a kamionok viszont lényegében nem fizetnek útdíjat, nem egyenlők a feltételek.

Nálunk tesztelik a Europe Traint

2012. szeptember 7.

Hírek

Mától Magyarországon tesztelik a 30 kocsis Europe Train tehervonatot. Az új fejlesztésű, zajkibocsájtást csökkentő féktuskókkal szerelt vagonok egy év alatt 200 ezer kilométert tesznek meg Európában.