A téli Hortobágy tundrai vendégei

2016. január 23.

Hírek

A téli időszakban a gyakori telelő énekesmadár-fajok mellett rendszeresen megjelennek, ritkább északi vendégek is a Hortobágyon és a Nagykunságban. Ezek a pinty- és sármányfélék a megfelelően lelegeltetett gyepterületeket keresik fel, így a természetvédelmi szempontból jól kezelt élőhelyeinken a pusztai énekesmadarak számára is alkalmas telelési feltételek keletkeznek.

Jubilál Fülöp, a bodrogkereszttúri telelő

2016. január 22.

Hírek

2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén az a fehér gólya, aki az eltelt 10 év alatt minden telet itthon töltött! Mindezt onnan tudjuk, hogy 2003.06.07-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-kelet Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. Fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűje kódját könnyű egy kézi távcsővel, vagy… Tovább »

Fülesbagoly csapatok Mohácson

2014. január 8.

Hírek

A parkolóhelyet kereső autósnak érdemes alapos terepszemlét tartani Mohácson a Mészáros utca fáinál, de ugyanígy a kompra várakozónak, vagy a Selyemgyár környékén megállónak, ugyanis ezeken a részeken mintegy 100 méteres körzetben erdei fülesbaglyok tucatjai gubbasztanak naphosszat a fákon és alaposan kidekorálják az autókat.