A láthatatlan veszély, mely mindenütt jelen van

2016. december 25.

Hírek

Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította. Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. Ugyan vannak már módszereink a probléma valódi kezelésére, de ezek gyors és széleskörű elterjedése még várat… Tovább »

A halak bírják, a korallok nem a savasodást

2013. augusztus 26.

Hírek

Az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, amelynek negyedét az óceánok nyelik el. A savasodás egy évszázad alatt mélyrehatóan megváltoztathatja a tengervizek élővilágát – mutatta ki egy új német tanulmány.

Az óceánok úszó szemétdombjai

2013. május 11.

Hírek

Egy holland tinédzser ötletes módszert talált ki, hogyan lehetne megszabadítani a tengereket azoktól a hatalmas szemétszigetektől, amelyek jórészt az ember által kidobott, az óceánok közepén hányódó óriási lebegő hulladékmezőkhöz sodródott műanyagokból állnak.

Új védett tengeri terület az Indiai óceán déli részén

2013. április 22.

Hírek

A Dél-Afrikai Környezetvédelmi Minisztérium nemrég bejelentette, hogy az Indiai-óceánban fekvő Prince Edward-szigetek körül óriási kiterjedésű védett tengeri területet (MPA, Marine Protected Area) jelöltek ki. A 18 millió hektáros terület ezáltal az egyik legnagyobb védett tengeri terület lett a világon.

Az óceánok állapota általában közepes

2012. augusztus 18.

Hírek

A lakott területek partjait mosó óceánok közül a seychelle-szigeteki és a németországi tengerek a legegészségesebbek, a Sierra Leone-i pedig a legegészségtelenebb egy tanulmány szerint, amely megállapítja: az óceánok állapota általában közepes.

Tengeri savasodás szimuláció

2012. június 30.

Hírek

Az óceánok savasodását tanulmányozzák a Földközi-tenger mélyén. Kutatók arra kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak a kagylók és a vízinövények az óceánok szén-dioxid okozta savasodására.

Biogyógyszereké a jövő

2012. február 15.

Hírek

Ágymelegítő moszatok, pirítósra kenhető algakrém, vérpótló tengeri féregből. A természetes megoldás a tengerben és a parton hever. Kutatások a breton partok menti Finistere megyében, ahol nyugdíj előtt alapítanak céget a francia kutatók.

Állati migráció

2011. július 16.

Hírek

A világóceán melegedése a tudósok szerint tengeri állatfajok olyan méretű vándorlását indította el, amilyenre több mint kétmillió éve nem volt példa. Ez megbonthatja a sérülékeny tengeri élelemláncot.