Egyre rosszabb állapotban van a Balti-tenger

2023. november 14.

Hírek

A Balti-tenger nincs jó állapotban. Túl meleg, és túl sok oda nem tartozó tápanyag került bele, melynek fő forrása a mezőgazdaságban eluralkodott túltrágyázás, ezért a halaknak nincs elegendő oxigénjük. Egy különösen szép helyen, a dániai Vejle-fjordban a tenger szinte már kihalt.

A kutatókat is megdöbbentette tengereink veszélyeztetettsége

2023. október 18.

Hírek

Átfogó elemzést tett közzé a Greenpeace az óceánokat fenyegető veszélyekről. A tanulmány friss adatokat tartalmaz a túlhalászatról, szennyeződésekről, a mélytengeri bányászat várható hatásairól, valamint felvázol egy politikai ütemtervet is a tengeri élővilág megmentésére.

Történelmi egyezményt fogadott el az ENSZ a nyílt tengerek védelméről

2023. június 22.

Hírek

A tagállamoknak 15 évi vita – ebből 4 évi hivatalos tárgyalás – után márciusban sikerült megállapodniuk a minap elfogadott szerződésben, amelyet ezt követően felülvizsgáltak jogászok is. Az új egyezmény egyik fontos eleme védett tengeri térségek létesítése a nemzetközi vizeken.

2030-ig a Föld tengereinek 30 %-át védett övezetté kell alakítani

2023. március 6.

Hírek

10 évnyi tárgyalásokat követően történelmi megállapodást kötöttek az ENSZ tagállamai: 2030-ig a nyílt tengerek 30 %-át védelem alá helyezik. A megállapodás szerint az új védett területeken korlátozzák a halászat mértékét, a hajózási útvonalakat és a feltárási tevékenységeket, például a mélytengeri bányászatot.

Gyökeresen átalakítja a halászatot a műanyag szennyezettség

2022. február 10.

Hírek

Lassabban fejlődhetnek és több táplálékra van szükségük azoknak a halaknak, amelyek a melegebb és a műanyagszennyezésnek jobban kitett vizekben élnek – ez pedig komoly halászati problémát okozhat. Műanyagokból pedig nincs hiány a vizekben: csak a Földközi-tengerben évente körülbelül 17 600 tonna műanyag landol: olyan, mintha minden magyar lakásban évente bedobálnának 4,3 kiló szemetet.

A természetvédelemben hasznosulnak a kivénhedt olajfúrótornyok

2022. január 4.

Hírek

Világszerte több mint 12 000 tengeri olaj- és gázkitermelő platform működik. Amikor kiürülnek az óceáni talapzat lelőhelyei, vagy már csak gazdaságtalanul lehet kitermelni a nyersanyagot, akkor ezek a szerkezetek feleslegessé válnak, jelentőségük viszont felértékelődik a tengeri ökoszisztéma szempontjából.

Védett területekkel a fenékhálós halászat pusztítása ellen

2021. szeptember 12.

Hírek

A tengeri természetvédelmi területeken négyszeresére növekedhet a halállomány. A környezettudósok azt találták, hogy a térségben élő különféle halfajok száma több mint négyszer akkorára nőtt (430 százalékkal), mint a térségen kívül eső tengerei övezetben.

Több mint 50 új fajt azonosítottak brit kutatók idén

2020. december 30.

Hírek

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói. Legkevesebb 12 eddig ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók az elmúlt csaknem öt évben az Atlanti-óceánban.

Lassan már műanyagban strandolhatunk a Földközi-tengerben

2020. október 29.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése alapján évente mintegy 229 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe. Ha nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások kezelésében, 2040-re ez az érték megduplázódhat.