A thai teknősöknek is jót tett a világjárvány

2020. április 21.

Hírek

Több fészket raknak a tengeri teknősök, mióta elnéptelenedett a part Thaiföldön.  A 20 éve nem látott mennyiségű fészek annak köszönhető, hogy a járvány miatt eltűntek az emberek és velük a sok szemét a ritka és veszélyeztetett állatok élőhelyéről.

Cápa kiszorítósdi a dél-afrikai vizekben

2019. február 16.

Hírek

Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a nagy fehércápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma.

Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat!

2019. február 13.

Hírek

3/4 magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított.

Mindegyik állattetemben volt mikorműanyag

2019. február 5.

Hírek

A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, amely a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődött partra. Minden állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét.

90 %-os a brutális a halászati veszteség

2019. január 30.

Hírek

Miért soroljuk az ipari halászatot bolygónk legdestruktívabb iparágai közé? Röviden bycatch, azaz halászati melléktermék, járulékos veszteség… Ha valaminek 90%-a melléktermék vagy járulékos veszteség lehet, az a legkevésbé sem nevezhető “fenntartható” iparágnak!

Oroszország és Kína megfúrta a világ legnagyobb tengeri rezervátumát

2018. november 2.

Hírek

Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon – jelentette. A javaslat szerint a Weddel-tengeren egy több mint 1,8 millió négyzetkilométernyi természetvédelmi rezervátumot hoztak volna létre, a tervet az Európai Unió kezdeményezte Németország vezetésével és számos ország, köztük India is támogatta.

Öngyilkosan leraboljuk az óceánokat

2018. február 26.

Hírek

Több mint 70 ezer hajóról gyűjtött műholdas adatok segítségével egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy az óceánok és tengerek térségének 55 %-án folyik kereskedelmi halászat, azaz nagyobb területet aknáznak ki, mint amennyit mezőgazdasági célokra használnak a szárazföldön. A világtengeren a halászat 85 %-a mindössze öt országra esik.

Eltűnhet a boltokból a tengeri hal

2018. január 10.

Hírek

A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég lehalászható hal a piac számára.