Rengeteg műanyagot esznek meg a tengeri teknősök

2021. augusztus 4.

Hírek

Műanyagtöredékeket mutattak ki a kutatók az Ausztrália keleti és nyugati partvonala mentén kisodródott vagy véletlenül kifogott fiatal tengeri teknősök szervezetében – derült ki egy új tanulmányból.

5 teknős kutatta a tengerek melegedését

2019. december 31.

Hírek

A tengerek és óceánok hőmérsékletének mérése és a változások előrejelzése kulcsfontosságú a hosszú távú időjárási prognózisok szempontjából. Egy japán kutatócsoport ezért szokatlan módszerrel fejleszti az előrejelzések pontosságát.

Cigifilter mikroszál is van a teknősökben

2018. december 7.

Hírek

Minden tengeri teknősfajban találtak mikorműanyagot. Nem tudjuk még, hogyan hatnak a teknősökre a műanyag részecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint a nagyobb darabok.

A tengeri madarak is a rabló halászati gyakorlat áldozatai

2018. július 8.

Hírek

Csak az európai vizeken évi mintegy 200 ezer tengeri madár leli vesztét úgy, hogy véletlenül a halászhajók zsákmányául esik. Ráadásul ez csak a regisztrált eseteket jelenti, az európai hajók pedig Afrika partjainál is dolgoznak…

Növekszik a tengeri teknősök egyedszáma

2017. szeptember 22.

Hírek

A világon fellelhető hét tengeriteknős-fajt érintő legújabb tudományos felmérés szerint a hüllők egyedszáma általánosságban növekszik a több éve tartó védelmi erőfeszítéseknek hála, amelyek kulcsszerepet játszanak regenerációjukban, még a kisebb állományok esetén is.

Bekeményít az EU a tengereiket nem védő országoknak

2016. október 5.

Hírek

Az Európai Bizottság 6 év után először tartott értékelő találkozót, mert súlyos kétségek merültek fel, hogy a tagállamok nem veszik komolyan tengeri természetvédelmi kötelezettségeiket. 12 ország hanyagolta el a tengeri biodiverzitás megőrzésére vonatkozó jogi vállalásait. A legtöbb gond a partmenti vizekkel van.

Szem előtt a nem szem előtt lévő veszélyeztetett fajok

2015. október 2.

Hírek

Szajga, csiru, és sorstársaik. Október 4 az Állatok Világnapja, -mely alkalmából a WWF a kevésbé “szem előtt lévő” veszélyeztetett fajokra, fajcsoportokra hívja fel a figyelmet, és a természetes élőhelyeket fenyegető emberi tevékenységek megfékezésére szólít fel.

Rádió kampány a tengeri teknősök védelmére

2012. november 7.

Hírek

A Hainan tartományban működő egyik helyi rádióban elhangzó adásokban a TRAFFIC arra ösztönzi a nyaralókat, hogy ne vásároljanak tengeri teknősökből készülő termékeket.

Egyre kevesebb kérgesteknős kel ki

2012. május 31.

Hírek

Az erősödő globális felmelegedés minden második fiatal kérgesteknős pusztulásához vezethet: már jelenleg is kevesebb állat kel ki a tojásokból az El Nino jelenség előfordulásakor jelentkező melegebb, szárazabb években – derítették ki amerikai kutatók.