Batiszkáffal a nagy kékség mélyén

2022. július 28.

Hírek

Beült egy búvárgömbbe, aztán lemerült 11 ezer méter mélyre a tenger fenekére. Száz éve, 1922. július 28-án született Jacques Piccard svájci tengerkutató, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a Föld legmélyebb pontját, a Csendes-óceánban fekvő, 11 kilométer mély Mariana-árok fenekét.

Tengermélyi átlátszó fejű halat kaptak le

2021. december 13.

Hírek

Különleges mélytengeri állatot, egy hordószemű halat (Macropinna microstoma) örökítettek meg Kalifornia közelében. Az állat érdekessége, hogy feje teljesen átlátszó, így a hal minden irányba képes körbenézni, ami nagyban segíti a táplálék megtalálását.

Az 1998-as bolygó hőse kapta az Asztúria hercegnője-díjat

2018. június 14.

Hírek

Az élő legendának tartott világhírű Sylvia Earle amerikai óceánkutató nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat egyetértés kategóriában – jelentette be döntését a zsűri Oviedóban.

Nem lassult a globális felmelegedés

2017. január 6.

Hírek

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben – számolt be róla a BBC hírportálja a Science Advances tudományos lapban megjelent írás alapján.

A mélység kalandora

2016. november 6.

Hírek

Jacques-Yves Cousteau a XX. század egyik ikonikus alakja, akinek sok mindent köszönhet az emberiség. Felfedezései által megismerhettük, milyen csodás hely a világ, amelyben élünk, kutatásai rávilágítottak, mennyire fontos megóvni környezetünket. Amellett, hogy életét a tengerek, óceánok mélyének kutatásával töltötte, folyamatosan kereste helyét a világban, valamint saját boldogságát és az élet értelmét.

Planktonok titkairól hullt le a lepel

2015. május 23.

Hírek

Kutatók közzétették a világóceánok planktonjainak eddigi legátfogóbb elemzését. Az apró élőlények számos tengeri állat, köztük a kék bálna táplálékául szolgálnak, és ők állítják elő a számunkra szükséges oxigén felét is.

Új halálzónák az Atlanti-óceánon

2015. május 4.

Hírek

Örvényekben képződő halálzónákat, azaz oxigénben szegény, valóságos hal- és növénytemetőnek számító területeket fedeztek fel német és kanadai kutatók az Atlanti-óceán északi részének trópusi vizeiben, több száz kilométerre Nyugat-Afrika partjaitól.

A világ óceánjainak 2,7 százaléka védett

2013. október 30.

Hírek

Közel három százaléka a világ óceánjainak – ez valamivel nagyobb, mint Európa – a kijelölt védett tengeri terület az IUCN adatai alapján. Bár kevésnek tűnik, de jelentős növekedésnek számít 2010-hez képest.

Metános életközösség a robot látóterében

2013. május 11.

Hírek

Furcsa élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partok közelében, egy olyan helyen, ahol metángáz szivárog a tengerfenékből.

Úszó robottal a nagy fehér cápákért

2012. augusztus 20.

Hírek

Vízen úszó robot segítségével követik nyomon a kutatók a nagy fehércápák csendes-óceáni mozgását, remélve, hogy ezzel sikerül bővíteni a tengeri ragadozókkal kapcsolatos tudományos ismereteket. A jármű 330 méteres körzetben képes begyűjteni a ragadozókra erősített adóvevőkből érkező jeleket.