8 millió ember maradhat ivóvíz nélkül 1 rohadó tartályhajó miatt

2021. október 14.

Hírek

Jemen Vörös-tengeri halállományának jelentős része 3 héten belül elpusztulhat, ha nem történnek lépések. Egy vízben rozsdásodó és széteső tartályhajóból szivárgó olaj hatása a vártnál sokkal nagyobb lehet: akár 8 millió ember veszítheti el az ivóvíz hozzáférését. Súlyos veszteségeket okozhat a globális szállítmányozásban is.

A klímaváltozás a velencei Szent Márk székesegyházat is tönkreteszi

2019. november 20.

Hírek

A világhírű velencei Szent Márk-székesegyház egyes elemeiben végzetes károkat okozott a sós tengervíz. A tengerár súlyos károkat okozott a város egyik jelképének számító Szent Márk-székesegyház mozaikpadlójában: az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek – idézte az Il Gazzettino Carlo Alberto Tesserint, a műemléket fenntartó szervezet vezetőjét.

Meghalt az óceánok Einsteinje

2019. február 12.

Hírek

101 évesen elhunyt Walter Munk bécsi születésű amerikai tengerkutató, akit kollégái csak „az óceánok Einsteinjeként” emlegettek. A tudós az oceanográfia úttörőjének számít, munkájával segítette a szövetségesek normandiai partraszállását a második világháborúban.

Dobogós rekord hőség az óceánokban

2018. január 20.

Hírek

A víz melegedése tágulással is jár, és 2017-ben ez önmagában 1,7 milliméterrel járulhatott hozzá az óceánszint növekedéséhez. De a felmelegedés miatt csökken a víz oxigénszintje is, emiatt fehérednek ki és pusztulnak el a korallok, és olvad el a sarkvidéki jégtakaró.

Új halfajok Izland melegedő vizeiben

2017. szeptember 22.

Hírek

Harmincegy új halfajt észleltek az Izland környéki vizekben 1996 óta, mivel az Atlanti-óceán vizének melegedése nyomán a halak északabbra vándorolnak.

Ivóvizet tengervízből olcsón grafénszűrővel

2017. április 4.

Hírek

Brit kutatók grafén, vagyis egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával olyan szűrőt alkottak, ami eltávolíthatja a sót a tengervízből. A Manchesteri Egyetem kutatóinak fejlesztése több millió emberen tudna segíteni, akiknek nem jutnak tiszta ivóvízhez.

Hullámenergia az ausztrál tengerészgyalogosoknak

2015. február 25.

Hírek

Működésbe lépett a világ első olyan energiafejlesztője, amely a tenger mélyére helyezett berendezések segítségével a hullámok energiáját használja fel. Emellett az erőmű a tengervízből édesvizet is gyárt.

Bomba megújuló a sóerőműből – még gyerekcipőben

2014. november 11.

Hírek

A világ első ozmózis elvén működő erőműve már több mint 4 éve működik a norvégiai Tofte-ben, egy fjord torkolatában. A működtető energiakonszern arra törekszik, hogy növelje a most még minimális hatékonyságot, így állítva elő megújuló energiát a tengervíz és az édesvíz fizikai kölcsönhatásából.

A Vörös halott életet szállítana

2013. december 10.

Hírek

A Holt-tenger és a Vörös-tenger közti vízvezeték megépítéséről háromoldalú vízügyi megállapodást írnak alá Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság képviselői Washingtonban.