Hamarosan termálvízzel fűthetik Bécset

2021. december 3.

Hírek

Elkészült az osztrák főváros alatti területek pontos 3D-s geológiai térképe. 3000 méteres mélységben ígéretes termálvízvagyon rejtőzik, amelynek kiaknázásával Bécs hőellátása még közelebb kerülhet a klímasemlegességhez. 2022 tavaszáig alaposan megvizsgálják a geológiai adottságokat, mielőtt geotermikus erőművet létesítenének.

Költöznek az alföldi halak

2019. március 21.

Hírek

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Hazai innovációval a forróbb termálvizekért

2014. október 23.

Hírek

Az AQUAPLUS KFT fejlesztéseként már rendelkezésre áll egy olyan technológia, amely – a különféle alkalmazások során – jobb hatásfokkal képes biztosítani a termálvíz megfelelő hőmérsékletét.

Újra lehetőségként kell tekinteni a szénvagyonra

2014. április 5.

Hírek

A versenyképes gazdasági fejlődés egyik lehetőségeként kell tekinteni a kitermelhető ásványi nyersanyagainkra és a meglévő hazai energiahordozók elérésére – mondta Németh Lászlóné Sopronban, a Központi Bányászati Múzeum új, állandó kiállításának megnyitóján.

Vízügyi rendeleteket módosított a kormány

2014. január 2.

Hírek

Ez év elejétől a termálvíz intenzív medencés haltenyésztésre is hasznosítható, de bármilyen hasznosítás során törekedni kell a víz hőtartalmának minél nagyobb mértékű kinyerésére – ezt is tartalmazza a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent vízügyi jogszabályokat módosító kormányrendelet.

A sós hulladékvíz dilemma

2013. április 11.

Hírek

A teljes geotermikus és termálvizes szakmát sikerült felpiszkálnia a kormánynak egy rövid bekezdésnyi törvényjavaslattal. Ez lehetővé tenné, hogy az energetikai célú (fűtési vagy mezőgazdasági) vízkivételeknél a kitermelt vizet ne kelljen vissza­sajtolni a föld alá. Hogy erre az engedményre mi oka lenne az államnak, az nem teljesen világos – a beadott módosítók alapján az ötlet általános… Tovább »

Energia a termálhő kísérőgázából

2012. október 27.

Hírek

Magyarországon számtalan fürdőben hasznosítjuk a termálvizet, viszont a hévízkutak jelentős részénél a termálvíz kinyerése során metán kísérőgáz is a felszínre jut. Túrkevén ebből is energiát fognak termelni.

Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében

2012. szeptember 13.

Helyszín: Budapest Esztergom Bellegszencse

Sajtótájékoztatók

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet tisztelettel meghívja Önt a 2012. szeptember 13-14-én tartandó Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében című, kirándulással egybekötött konferenciájára.

Szükség(?) Törvényt ront…

2012. június 28.

Hírek

A vízgazdálkodási törvény előírta, hogy 2003-tól a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet a zárt rendszerben történő hasznosítást követően a vízadó rétegbe vissza kell sajtolni.