Putyin háborúja miatt talán sosem áll helyre a természet Ukrajnában

2023. október 24.

Hírek

Az orosz diktátor rezsimje óriási környezeti kárt is okoz. Ukrajna ökológiai szempontból Magyarország testvérvidéke, nem meglepő, hogy a térség a magyar biológusok számára különösen érdekes. Ukrajna jelenleg a világ leginkább elaknásított országa, a háború után a taposóaknák okozhatják a legnagyobb akadályt a helyreállítás előtt. A mentesítés évtizedeket vehet majd igénybe.

Íme a legújabb védett láp irtó természetromboló giga orbáni ingatlanmutyi

2023. október 19.

Hírek

Kétkerületnyi titokzatos vállalkozási területet jelölt ki egy mostani kormányhatározattal megfejelt kormányrendelet törvény által védett lápokon, a Pesti-síkba benyúló turjánvidéken. Mi lesz most, mi lehet most? Erősebb-e egy kormányrendelet a törvénynél? Miért nem készült hatásvizsgálat? Ennek járt utána a Telex.

Közösen óvjuk meg a Balatont az Orbán kormány pusztítása ellen!

2023. július 30.

Hírek

Az egyre nagyobb nyomás alatt álló magyarországi tavak érdekképviseleti szervezeteit tömörítő Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége a június 23-25. között Székesfehérváron tartott Zöld Országos Találkozón jelentette be a Balaton vízpartjának védelme és rehabilitációja érdekében indított akcióját.

Valóban itt az idő a Fertő tavi beruházás újratervezésére

2023. június 13.

Hírek

A tavalyi aszályos év után, idén egyre gyakrabban hallunk a villámárvizek okozta károkról. A helyzet megérett arra, hogy nagy tavainknál, mint például a Fertő tónál, a kormányzat ne erőltesse tovább a fenntarthatatlan, költséges és a természetes élőhelyek további zsugorodásához vezető fejlesztéseket. Több apartmanra kaptak engedélyt a Fertő tóhoz, a Greenpeace ismét bírósághoz fordul.

Narancszöld

2023. május 31.

Hírek

Emlékszik még valaki arra, amikor Orbán Viktor személyesen ígérte meg, hogy bár a 2010 után felálló új kormányzati rendszerben nem lesz környezetvédelmi tárca, ettől még az állami környezetvédelem súlya és tekintélye változatlan marad? És amikor Szájer József (emlékszünk még tőle bármire a csatornajeleneten kívül) hosszan, szenvedélyesen érvelt amellett, hogy az új alkotmány nem csökkenti, hanem… Tovább »

Mi lesz veled Fertő-tó?

2023. február 28.

Hírek

Nádasok, vízi madarak helyett most betonrengeteg és murva mindenhol. Luxusszállodát és hatalmas vitorláskikötőt is álmodott ide a kormány, csakhogy a gigakomplexumra menetközben elfogyott a pénz. De akkor mi ez itt? Fejlesztés vagy természetpusztítás?

Meg lehet-e védeni az Orbán kormányától a magyar környezetet?

2023. január 29.

Hírek

„A gyerekeinknek teszik tönkre a földjét, a levegőjét és a vizét” – kiabálta dühösen egy férfi a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kapcsán összehívott, a tettlegességig fajult minapi lakossági fórumon. Népszavazással tenne keresztbe az LMP annak a gyakorlatnak, hogy a kormány az akkumulátorgyárak érdekében elsöpörte a környezetvédelmi aggályokat a beruházások útjából.

Az Orbán-kormány “zöld” jelképe: Fertő tavi tájromboló NER-emlékmű

2023. január 14.

Hírek

Mint egy állatorvosi ló, olyan részletességgel demonstrálja az Orbán-rendszer, a természetvédelem és a közpénzek viszonyának jellegzetességeit mindaz, ami az utóbbi időben Közép-Európa legnagyobb szikes tavának magyar partszakaszával történt. Happy end most sincs, csak hatásszünet és újratervezés: a folytatás leginkább attól függ, mennyire gyengíti meg a válság a rezsimet.

Hogyan károsítja a háború a környezetet?

2022. április 16.

Hírek

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy a fegyveres konfliktusok hogyan károsítják a környezetet. Új konfliktus, és a környezet? Összefoglaltuk, hogy a háborúk és a militarizmus milyen főbb módon károsítja a környezetet.