Az MME állásfoglalása a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda-beruházással kapcsolatban

2020. augusztus 7.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást.  Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

Alkotmánybírósági döntés: kevesebb tarvágás, természetesebb erdők

2020. június 17.

Hírek

Mi is beszámoltunk róla, hogy Az Alkotmánybíróság friss döntése értelmében visszaállítják a természeti értékek megőrzésének feltételeit a védett és Natura 2000 területeken. Magyarország 3 jelentős zöld civil szervezete is nagyra értékeli a lépést, az erdőgazdálkodás ezzel ugyanis rátérhet arra a fejlődési pályára, mely során csökkennek a tarvágások és javul az erdők állapota.

Alkotmányellenesen módosította a kormány az erdőtörvényt 2017-ben

2020. június 15.

Hírek

Orbán a nagy ál zöldfordulata előtt annyira a gazdasági érdekeknek rendelte alá az erdők védelmét, hogy az már a fideszes többségű alkotmánybíróságnak is sok volt. Alaptörvény-ellenes az erdőtörvény módosításának számos eleme, ezért az Alkotmánybíróság (AB) ma a rendelkezéseket megsemmisítette.

Továbbra is pusztítják a dunakeszi tőzeglápot!

2020. május 30.

Hírek

Még éppen csak, hogy befejeződött 9 részes sorozatunk, mely emléket állított a dunakeszi tőzegláp megmentéséért 10 évvel ezelőtt létrejött civil összefogásnak, máris úgy tűnik, hogy a cikksorozat a láppusztulás mementójává válik. A terület tulajdonosa, (vélhetőleg a 2010 környéki állapotnak megfelelően, napjainkban is az Auchan, illetve Immochan Magyarország Kft.) ismét elkezdte irtani a természetes életközösségeket a… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 9. rész: Történések 2011-ben és 2012-ben

2020. május 20.

Hírek

január: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa az Alkotmány Bírósághoz fordul a dunakeszi helyi építési szabályzat megsemmisítése érdekében. Véleményük szerint az Önkormányzat törvénysértő módon nyilvánította gazdasági-ipari övezetnek a dunakeszi lápot. Az Élőlánc Magyarországért által megjelentett Dunakeszi Civil Hírmondóban követelik, hogy Dunakeszi városvezetése a 2011. január 26-ára kitűzött tárgyaláson jelentse be kilépését a Természetvédelmi Főfelügyelőség ellen 2010.… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme 8. rész: Történések 2010-ben

2020. május 19.

Hírek

január 4.: Az OKTVF 2008. május 6-i új eljárásra kötelező határozata (lásd fentebb) alapján a KTVF elutasítja az Óceán-árok átvezetését a tőzeglápon. január 25.: A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztálya hivatalos nyilatkozatban áll ki a civilek lápvédő törekvései mellett. január 26.: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa beavatkozik az OKTVF elleni, közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 5. rész: Történések 1990-től 2006-ig

2020. május 14.

Hírek

1990-es évek eleje: A gödi TSZ felszámolásakor a szóban forgó területet privatizálják. Vevője a TSZ egykori elnöke. 1993: Seregélyes Tibor és S. Csomós Ágnes Dunakeszi önkormányzatának megbízása alapján elkészíti a terület első részletes botanikai és természetvédelmi feltárását, amelyet 2002-ben és 2003-ban két újabb felmérés elkészítése követ. 1996: 1996/LIII. Természet Védelméről szóló törvény a lápokat ex lege védettség alá… Tovább »