Merre tovább emberiség, és Magyarország?

2021. március 24.

Hírek

A biológiai sokféleség helyzete globálisan és idehaza, a biodiverzitás értéke, haszna. A reziliencia, (rugalmasság) fontossága az ökoszisztémákban. Az ökoszisztéma szolgáltatások koncepció lényege. A globális gazdaság átalakításának fontossága, és az eddigi semmire nem vezető lépések. Mit tehet az EU stratégiája a biodiverzitás csökkenésének megállításában? COVID tanulság: értékrend változás, és az átalakítás lehetősége/kényszere. Báldi András ökológus.

Az élőhelyek feldarabolódása és a táj átalakulása

Szakdolgozatok

A választott szakszöveg a Conservation Biology for All című könyvben jelent meg. A kötet a természetvédelmi biológia kiemelkedő szakértői által írt cikkek gyűjteménye. A magyarra fordított 5. fejezet napjaink egyik legnagyobb természetvédelmi problémáját, az élőhelyek elvesztését, annak okait és következményeit mutatja be. Az áttekintő írás összefoglaló jellegű, egy-két szakkifejezést leszámítva laikusok számára is érthetővé teszi… Tovább »

Legyen-e vadon Magyarországon?

2014. november 23.

Hírek

Nem megalapozott a lápibagoly lepke ügyében a másfél milliárd forintos perérték – ez is kiderült Szegeden a IX. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián. V. Németh Zsolt államtitkár pontosította elhíresült „nem kell, hogy pápábbak legyünk a pápánál” kijelentését. A hazai természetvédelem szakmai és működési feltételeinek biztosítása Magyarország jövőjének záloga.

A természet nem foglalható jogszabályokba

2013. február 2.

Hírek

Be kell látnunk, hogy a természet nem foglalható jogszabályokba, táblázatokba, brosúrákba.- Interjú Dr. Ambrus András természetvédelmi felügyelővel. Az erdőmérnök – biológus kutatási területei: szitakötők, lepkék, természetvédelem, populációbecslés jelölés-visszafogás, makroszkopikus vízi gerinctelenek, Víz Keret-Irányelv, Natura 2000.

2012-ben újra Természetvédelmi Biológiai Kongresszus

2011. július 11.

Hírek

2012. aug. 28. – szept 1. között a skóciai Glasgow-ban szervezik meg a 3. Európai Természetvédelmi Biológiai Kongresszust (ECCB). A szervezők felhívást tettek közzé szimpóziumok, műhelytalálkozók és más programok szervezésére.