A Mérgezett Földből megtudjuk, hogy hogyan pusztítjuk el termőföldjeinket

2019. november 23.

Hírek

Kővári Gábor Mihály és Iván Róbert dokumentumfilmje, a Mérgezett Föld érthetően és világosan mutatja be azt a folyamatot, ahogyan a nagyipari módszereket alkalmazó mezőgazdaság a természetben okozott károkat is további ipari eszközökkel igyekszik kijavítani, amik aztán további károkat okoznak, és ez a körforgás egészen addig folytatódik, amíg a termőföld teljesen terméketlenné nem válik.

A kizsigerelt termőföldek és a klímaváltozás

2019. augusztus 8.

Hírek

Az IPCC Földhasználattal és Klímaváltozással Kapcsolatos Jelentése a mai napon jelent meg. A jelentés szerint a fenntarthatatlan nyomást mérünk a Föld talajára. Az erdőirtások, az állat- és növényvilág folyamatos pusztítása felgyorsítja a klímakatasztrófát. 19 év után ez az első olyan jelentés, ami kimondotta a talaj szerepére, a talajhasználatra, és a talaj klímaváltozással való összefüggéseire koncentrál.… Tovább »

Újra éhezést hozhat az elszálló amerikai termőföld

2017. június 18.

Hírek

A termőtalajt úgy viszi a szél Amerikában, mint a sivatagban a homokot, és ennek aligha lesz jó vége. A folyamat egyszer már lejátszódott nagyban az 1930′ években, amikor a Kanadától Mexikóig végigsöprő porviharok óriási népvándorlást indítottak el az USA-ban. A globális felmelegedés ma hasonló következményekkel járhat, főleg, ha a véderdők helyett kukoricát termesztenek.

Fogjunk össze a talaj és a termőföldek védelméért!

2016. november 24.

Hírek

Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.

A termőtalaj, a termőföld védelmének aktuális kérdései

2016. november 24.

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Budapest, V. kerület, Nádor utca 22

Sajtótájékoztatók

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Magyar Természetvédők Szövetsége A termőtalaj, a termőföld védelmének aktuális kérdései címmel 2016. november 24-én konferenciát szervez, melyre tisztelettel meghívja a média munkatársait is.

Úgy bánunk a talajjal, mint a piszokkal

2015. március 29.

Hírek

Ez egy végzetes tévedés, mert az életünk múlik rajta. George Monbiot véleménye az angol helyzetről, mely nem áll messze a magyartól. Talajmegújító Mezőgazdaság.

Teremjen Több Talaj

2013. november 21.

Helyszín: Budapest, Váci út 184.

Sajtótájékoztatók

Mit gondol…? • Hány milliárd tonna termőföld tűnik el évente? Mennyi ideje van még hátra a termő Földnek?

Kína megveszi az ukrán termőföld 7 %-át

2013. szeptember 22.

Hírek

Egy kínai állami gazdaság, a Hszincsiang tartományban alapított Xinjiang Production and Construction Corps. néhány év alatt 3 millió hektár termőterületet szerez Ukrajnában, melynek összes termőterülete 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. A hírt később cáfolták.

Felszántjuk a biológiai változatosságot

2013. március 7.

Hírek

Ha a trópusokon a természetes élőhelyeket a továbbiakban is egy friss tanulmányban szereplő mértékben alakítják át termőfölddé, meghiúsulhatnak a nemzetközi közösségnek a Biológiai Változatosság Konvencióján keresztül vállalt, 2020-ra elérendő céljai a biológiai változatosság fenntartását illetően.

Már közel 50 millió hektár földterületet hódítottak vissza

2012. december 11.

Hírek

A leromlott és kopár földterületek újrahasznosítására vonatkozó nemzetközi mozgalom – közismert nevén a Bonni Kezdeményezés -, amelynek az a célja, hogy 2020-ra 150 millió hektár földet állítson helyre, újabb lendületet kapott a Dohában folyó ENSZ Klímatalálkozón azáltal, hogy El Salvador és Costa Rica 1-1 millió hektár helyreállítására vállalt kötelezettséget.