5 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a wc-papírról

2021. július 9.

Hírek

Ha fenntartható zöld háztartásról beszélünk, általában nem a toalettpapír az első, ami az eszünkbe jut pedig ha belegondolunk, valóban sok fogy belőle. Otthonunk elengedhetetlen, naponta használt termékét a pandémia helyezte fókuszba, hiszen ez volt az a termék, amiből szinte mindenki betankolt. Nézzünk most pár olyan tényt, ami talán nem közismert a toalettpapírral kapcsolatban

A WC-nek is van világnapja

2018. november 19.

Hírek

A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-benrendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet – legalább egy nap erejéig!

Bill Gates elővette a kakis üveget

2018. november 7.

Hírek

Sose hittem, hogy ennyit fogok tudni az emberi székletről -mondta előadásában a világ egyik leggazdagabb embere. A Microsoftot alapítója most WC-fronton is jótékonykodik. A bolygónak, és milliárdnyi embernek napi gond a higiénia hiánya.

WC forradalom: 3D-s nyomtatott vécé és QR-kódos vécépapír

2017. december 5.

Hírek

Háromdimenziós nyomtatással készült nyilvános mellékhelyiség és QR-kódos vécépapír várja a turistákat a kelet-kínai Szucsou városban, amely a legmodernebb technológiákat felhasználva igyekszik kivenni a részét a kelet-ázsiai országban immár lassan három éve zajló, a mellékhelyiségeik jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését célzó „vécéforradalomból”.

Milliárdoknak lehet megoldás a gilisztás vécé

2017. március 10.

Hírek

A trágyagiliszták emberiürülék-lebontó tevékenységére épülő vécék megfizethető és fenntartható higiéniai megoldást jelenthetnek a fejlődő világ egyre zsúfoltabb szegénynegyedeiben és menekülttáboraiban.

Tudta? November 19 a Vécé Világnapja

2016. november 19.

Hírek

Ma van a vécé világnapja, ami nem vicc, hanem halálosan komoly, főleg az e szempontból is kétségbeejtően elmaradott Budapesten, ahol 30.000 lakosra jut egy nyilvános illemhely. Párizsban minden 5000 emberre jut egy közvécé és ezek jelentős része ingyen használható. 2018-ig 8,5 millió eurót költ a nyilvános vécéire Bécs. És mi akarunk olimpiát rendezni?

Indiában több ember használ mobiltelefont, mint korszerű WC-t

2016. augusztus 19.

Hírek

Ami a nyugati országokban magától értetődik, Indiában még luxus. A világ második legnépesebb országában még 600 millió ember kényszerül arra, hogy a szabad ég alatt végezze el a dolgát. A vízöblítéses WC és az áram a fél országnak luxus.

5 millió latrina feleslegesen?

2014. augusztus 13.

Hírek

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.