Betelt a pohár a zöld fogyasztóknál!

2023. november 30.

Hírek

Újabb fogyasztói kutatás mutatott rá, hogy a vásárlók egyre szívesebben választanának fenntartható termékeket, de a félrevezető zöld állítások miatt nehéz beazonosítaniuk a valódi öko változatokat. Meddig mehetnek el a vállalatok a zöld állításaikkal?

Nagy kamu a klímasemlegesség ígérete

2023. november 19.

Hírek

Év elején készített egy elemzést a Guardian, hogy mégis hogyan érik el a gyártók, hogy kitehessék termékeikre a klímaserleges plecsnit: egyszerűen kifizetik, hogy más végezze el a piszkos munkát, szó szerint.

LG és Samsung modellek a legjobbak között. Hűtőket és fagyasztókat teszteltek a tudatosvásárlók

2023. október 21.

Hírek

Ha van olyan háztartási gép, amely folyamatosan áramot fogyaszt, pörgeti a villanyórát, az a hűtő és a fagyasztó. Ők a áramfogyasztás nagyágyúi. 223 modellt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy mindenki megtalálja magának a legjobbat a legjobb áron. Az energiacímkéken és a hűtési hatékonyságon túl olyan felhasználói szempontokat is figyelembe vettek, amelyek más tesztoldalakon nem… Tovább »

Az EU Ökocímke háttérbe szoríthatja a zöldre festést

2023. október 14.

Hírek

Jelentősen nőtt az Ökocímke (EU Ecolabel) ismertsége az elmúlt 5 évben a magyar fogyasztók körében, derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének friss kutatási adataiból. Itthon 32% ismerik a minősítést, míg az Európai Uniós átlag 30% körül mozog. Terjed a zöld takarítás, de a zöldre festés is.

Tartja magát a méltányos kereskedelem forgalma Magyarországon

2023. július 26.

Hírek

Megtorpant a Fairtrade térnyerése Magyarországon az elmúlt két évben, de már érzékelhető a trend megfordulása. A méltányos kereskedelem piacát a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2022-es évre vonatkozó mérések.

Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége. Simán lehet 12 féle vegyszer is a határérték közelében.

2023. július 7.

Hírek

Az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés 5X gyakrabban tapasztalható, mint az EU-s termékeknél. Minden 20. termék esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerekben. A termények 26,4%-a többféle szermaradékot tartalmaz. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

Kiderült, tényleg jobbak-e a mosható pelenkák a környezetnek

2023. május 15.

Hírek

Egy eredmény eldönteni látszik a dilemmát, a kérdést, amit a tudatos csecsemős szülők nap mint nap feltesznek maguknak: mire költsünk, milyen pelenkát használjunk, ha jót akarunk a babánknak és egyben kímélni akarjuk a bolygót? A mosható pelenkák valóban jobbak a környezet számára, mint az eldobható pelenkák?

Van-e káros sugárzás? Mikrohullámú sütők tesztösszefoglaló

2023. április 4.

Hírek

Ha a reggeli kávét akarjuk összedobni, ha a gyerek melegíti fel magának az ebédet suli után, a mikrótól nem várunk sokat: legyen egyszerűen kezelhető, dolgozzon gyorsan és hatékonyan. A Tudatosvásárlók tesztjében ezt a feladatot mindegyik modell közepesen-jól teljesítette, ám ha csak ez az elvárásunk, már akkor is több tízezer forintot spórolhatunk, ha jól választunk.

Válasz a drága sütőolajra: jó serpenyő, és olajszegény sütés

2022. június 1.

Hírek

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen. A Tudatos Vásárlók hasznos tanácsai, ingyenes serpenyőtesztje.

Visszaveszik-e a rosszul választott karácsonyi ajándékot?

2021. december 22.

Hírek

A nagy karácsonyi roham után az üzletek továbbra sem pihennek, indulnak ugyanis az akciók és sokan próbálják meg visszavinni, kicserélni a felesleges vagy nem tetsző ajándékot. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte, mit kell tudni a megvásárolt termékek cseréjéről, és milyen esetekben mit kell a kereskedőnek visszavennie.