Így teszi tönkre Orbán a magyar tudományt is

2023. szeptember 13.

Hírek

Hatalmas csapást mért a tudományra Magyarországon az Orbán-kormány miatt elrendelt uniós pénzstop. Kemenesi Gábor virológus szerint az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízisét éljük. A magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból olyan, mintha lekapcsolnák Magyarországot az európai mobilhálózatról.

Jegelik a Természettudományi Múzeum likvidálását

2023. február 28.

Hírek

A Magyar Természttudományi Múzeumot Európa legjelentősebbjei között tartják számon – még.  Hosszú évek hányattatásai után úgy nézett ki, hogy korszerű helyet kap végre a budapesti Ludovika épületkomplexumban. A hely azonban az orbáni megalomán ámokfutás útjába állt, ezért 2017-ben felvetődött, majd   titokban elkezdődött a Debrecenbe költözés tervének kidolgozása, bár a dolgozók közül senki sem támogatta. Most… Tovább »

Sikeres volt a madárinfluenza és a Nyugat-nílusi láz vírusának tudományos megfigyelése

2022. március 28.

Hírek

A madárinfluenza vírus (AIV) és Nyugat-nílusi láz vírus (WNV) vadon élő madarakban való jelenlétét és az általuk okozott megbetegedések előfordulását monitorozó új rendszert hoztak létre szakemberek a „BirdPROTECT” projekt keretében. Célzott tudományos kutatás során Szerbia Vajdaság tartományában és Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a Gemenc Zrt. működési területén történtek a mintavételek.

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben? – A pofonok völgye

2020. január 24.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kálváriája nem ma kezdődött. Frissítsük az ismereteinket csöppet: ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani gyűjteményekről van szó, valamint ökológiai/paleontológiai kutatócsoportról, molekuláris taxonómiai laboratóriumról és könyvtárról (1802-ben Széchényi Ferenc könyvtára és feleségének, Festetics Julianna ásványgyűjteménye sikeres kezdőrúgásnak bizonyult).

Akadémiai elismerés a környezetvédelemben használható tudományos eredményekért

2018. június 14.

Hírek

A tudomány eszközeivel elősegíteni a helyi és a globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, a környezetbarát technológiák kifejlesztését és alkalmazását – ezt a célt támogatja az MTA a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal. Az elismerést idén3, eredményeivel a fajgazdagság megőrzéséhez, a globális klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, valamint a legelésnek a gyepek biológiai sokféleségére gyakorolt hatásai… Tovább »