A Turjánvidék koromfekete rekordja

2022. augusztus 25.

Hírek

Nagy csapás érte a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik természeti értékék: „az év legnagyobb tüze” sajnos épp a Turjánvidék Natura 2000 terület legértékesebb homoki élőhelyein tombolt.

Tarvágással pusztítják el a rákospalotai turjánost

2020. december 28.

Hírek

A mértéktelen pusztítás a természetvédelmi terület nyugati végén az M3-as autópálya melletti Nevesincs-tónál kezdődik és több helyen újra és újra megjelenik a Szilas-patak mentén keleti irányban húzódó páratlan természeti szépségű élőhelyen. A lelkiismeretlen rombolást és ennek jelentős kiterjedtségét a maga szörnyű valóságában tárja elénk az alábbi filmösszeállítás.

Tudomány a gyakorlat szolgálatában – összefogás hazánk természeti kincseiért

2020. április 26.

Hírek

A biológiai sokféleség csökkenése napjainkra nagyságrendileg olyan mértékben veszélyezteti az emberiséget, mint az éghajlatváltozás. A kedvezőtlen folyamat hazánk kiemelt természeti értékeket rejtő gyepterületeit sem kerüli el. Az itt honos védett vagy fokozottan védett fajok állományai – többek között élőhelyeik megváltozása, eltűnése miatt – rohamosan csökkennek.

Harctéren a vadvilág – természetvédelmi siker katonai területen

2017. október 26.

Hírek

Hogyan találhat magának menedéket Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője épp egy magyarországi katonai lőtéren? Miért fontos, hogy ezen a kiképzőhelyszínen a honvédség is kiemelten figyeljen az állat- és növényvilág megőrzésére? A természetvédők és a Honvédelmi Minisztérium hat évvel ezelőtt összefogtak, hogy megóvják a páratlan természeti értékeknek otthont adó Turjánvidéket.

Turjánvidék, az Alföld rejtett kincse

2015. október 8.

Hírek

A Turjánvidék, mint földrajzi egység 80 km hosszan, de csak néhány km szélességben húzódik végig a Duna-Tisza közi Homokhátság és a Duna-völgy találkozásánál. A vizenyős, süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezik az Alföldön turjánosnak, amelyről a vidék a nevét kapta.

A fostos bugybóka kreatív otthonteremtése

2015. augusztus 4.

Hírek

A 2015-ös Év Madara híres a különös fészkelőhelyek elfoglalásáról, már vízaknában, ágyúban, hordóban és hátsó kerti lim-lomok közt is találkoztak búbosbanka fészekaljjal. A Táborfalvi Lőtéren filmre vették az úthengerben fiókát nevelő madarakat.

Duna-Ipoly NP rekonstrukciós munkái – projektzáró rendezvény

2012. december 05.

Helyszín: Ócsa

Sajtótájékoztatók

Örömmel értesítjük, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sikeres élőhely-és fajmegőrzési programot valósított meg. A közel 600 millió Ft-os beruházás eredményeként megújultak többek között az ócsai Öregturján, valamint a Nagykáta térségében elhelyezkedő Hajta-mente vizes élőhelyei.

Uniós program a Turjánvidék megőrzéséért

2012. július 31.

Hírek

Zajlik a kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén. A LIFE+ Természet program tavaly ősszel indult el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével.