Drasztikus környezeti hatásokkal jár az orosz-ukrán háború

2023. június 8.

Hírek

Több mint százmillió tonna – Belgium egy teljes évi kibocsátásának megfelelő mennyiségű – üvegházhatású gáz jut a légkörbe Oroszország Ukrajna elleni háborújának első évi cselekményeinek következtében – mutatta ki egy most ismertetett felmérés.

Megszülethet az első EU-s szintű jogszabály a metánkibocsátás csökkentésére

2023. április 27.

Hírek

Az Európai Parlament megszavazta az első olyan szabályozást, ami a blokk energiaszektorának metánkibocsátására vonatkozik. A parlament ezzel arra kéri fel a Bizottságot, hogy 2025 végéig javasoljon kötelező érvényű, 2030-ra vonatkozó csökkentési célt az EU metánkibocsátására az összes érintett ágazatban.

Az emberiség a vesztébe rohan

2023. március 24.

Hírek

Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére.

Az EU kitiltja az erdőirtással kapcsolatos árukat a piacairól

2022. december 8.

Hírek

Az Európai Unió elfogadott egy új jogszabályt, amely megakadályozza, hogy a vállalatok kávét, marhahúst, szóját és más, világszerte az erdőirtással összefüggő árukat értékesítsenek az uniós piacon. Az erdőirtás felelős az éghajlatváltozáshoz vezető üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 10%-áért, a téma a héten az ENSZ COP15 konferenciájának középpontjában áll.

Betiltják a rövid távú belföldi repülőjáratokat franciaországban

2022. december 6.

Hírek

Az Európai Bizottság is jóváhagyta, így Franciaország betilthatja a 2,5 órásnál rövidebb, belföldi repülőjáratokat az olyan városok között, amik vasúttal is össze vannak kötve. A tilalom kezdetben csak 3 útvonalat érint, amelyek Párizs, Nantes, Lyon és Bordeaux között közlekednek.

Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

2022. november 7.

Hírek

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkezdődött az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), hogy megpróbáljon új életet lehelni a globális felmelegedés és annak hatásai elleni küzdelembe. Első sikerként már a tanácskozás kezdetén hivatalosan is napirendre vették a szegényebb déli országoknak nyújtandó pénzügyi támogatás kényes kérdését. Először kerül napirendre a jóvátétel a klímacsúcson.