A vártnál gyorsabb a tengerszint emelkedése

2022. május 9.

Hírek

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben egy nagyszabású kutatási program keretében. Új-Zéland 2 legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti a leginkább a klímaváltozás.

Denevér lett az Év madara

2021. október 26.

Hírek

A telex szúrta ki, hogy az Új-zélandi hosszúfarkú denevér nyerte Új-Zélandon az Év madara címet. A közönség szavazatai vajon mennyire tükrözik az oktatás színvonalát?

Egyre több területen hallani a kiviket Új-Zélandon

2021. augusztus 15.

Hírek

Egyre több területen hallani a kivik hangját Új-Zélandon: a 2016-ban még “kivimentes” övezeteknek ma már 50 százalékában jelen van a csendes-óceáni ország nemzeti szimbólumának számító madár.

Már nem európai a világ legélhetőbb városa

2021. június 11.

Hírek

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa, és ebben a koronavírusnak is volt szerepe. Míg a legutóbbi lista élén az osztrák főváros állt, addig ezúttal a top tízbe sem került be.

Hegyekbe menekült Új-Zéland ikonikus madara

2021. június 3.

Hírek

A kea sokszor került összetűzésbe az új-zélandi emberi közösségekkel. A pajkos és kíváncsi madarak gyakran támadják meg a hegyekbe látogatók autóinak ablaktörlőit, fosztogatják a turisták táskáit, a gazdákat pedig a juhok megtámadásával haragítják magukra.

Klímavészhelyzetet hirdetett ki az új-zélandi parlament

2020. december 2.

Hírek

Klímavészhelyzet lép életbe a csendes-óceáni szigetország Új-Zélandon is, miután a baloldali miniszterelnök, Jacinda Ardern kormánya megkapta a lépéshez a parlament többségének támogatását. A vészhelyzet kihirdetésének célja a katasztrófát megállító lépések ösztönzése.

A kakapó lett az év madara Új-Zélandon

2020. november 17.

Hírek

A büdös, kövér, röpképtelen bagolypapagáj már 2008-ban is nyert, idén egy albatroszfajt hajrázott le a botránytól sem mentes online szavazáson.

Az ember miatt tűnhet el az üregi lile is

2020. szeptember 17.

Hírek

A macskák és a patkányok miatt az üregi lile vadon élő egyedeinek száma mára mindössze 250-re csökkent. Nem sikerült felduzzasztani az őshonos madárfaj populációját Új-Zélandon.

Íme a méteres óriáspapagáj

2019. augusztus 8.

Hírek

Ismeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon, a Heracles inexpectatus nevet kapott faj egyede nagyjából egyméteres lehetett, ezzel messze túlszárnyalja a ma elő papagájokat.