Mikroműanyag-eső hullott Új-Zélandon

2022. december 15.

Hírek

Három millió műanyag palacknak megfelelő tömegű mikroműanyag hullott alá az égből az új-zélandi Auckland városára 2020-ban, állapította meg egy friss tanulmány, amiben a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy alábecsültük eddig a mikroműanyagok légköri jelenlétét.

A vártnál gyorsabb a tengerszint emelkedése

2022. május 9.

Hírek

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben egy nagyszabású kutatási program keretében. Új-Zéland 2 legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti a leginkább a klímaváltozás.

Denevér lett az Év madara

2021. október 26.

Hírek

A telex szúrta ki, hogy az Új-zélandi hosszúfarkú denevér nyerte Új-Zélandon az Év madara címet. A közönség szavazatai vajon mennyire tükrözik az oktatás színvonalát?

Egyre több területen hallani a kiviket Új-Zélandon

2021. augusztus 15.

Hírek

Egyre több területen hallani a kivik hangját Új-Zélandon: a 2016-ban még “kivimentes” övezeteknek ma már 50 százalékában jelen van a csendes-óceáni ország nemzeti szimbólumának számító madár.

Már nem európai a világ legélhetőbb városa

2021. június 11.

Hírek

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa, és ebben a koronavírusnak is volt szerepe. Míg a legutóbbi lista élén az osztrák főváros állt, addig ezúttal a top tízbe sem került be.

Hegyekbe menekült Új-Zéland ikonikus madara

2021. június 3.

Hírek

A kea sokszor került összetűzésbe az új-zélandi emberi közösségekkel. A pajkos és kíváncsi madarak gyakran támadják meg a hegyekbe látogatók autóinak ablaktörlőit, fosztogatják a turisták táskáit, a gazdákat pedig a juhok megtámadásával haragítják magukra.

Klímavészhelyzetet hirdetett ki az új-zélandi parlament

2020. december 2.

Hírek

Klímavészhelyzet lép életbe a csendes-óceáni szigetország Új-Zélandon is, miután a baloldali miniszterelnök, Jacinda Ardern kormánya megkapta a lépéshez a parlament többségének támogatását. A vészhelyzet kihirdetésének célja a katasztrófát megállító lépések ösztönzése.