Az idei karácsony slágere: a zöld ajándék

2022. november 20.

Hírek

Azért igen sokat tehetünk, hogy minél környezettudatosabb módon készüljünk és éljük meg az ünnepeket, vagyis hogy idén legalább zöld legyen a karácsonyunk! A Cseriti üzlethálózat általános célja: válasszuk az újrahasználatot, csökkentsük a felesleges hulladékmennyiség keletkezését, valamint támogassuk a rászorulókat.

Tovább bővül a tárgyak második élete Bécsben

2022. július 18.

Hírek

Ruhák, edények, játékok, sportfelszerelés, műszaki cikkek, hangszerek – igazi kincsesbánya a bécsi köztisztaságiak, az MA48 használtcikk-kereskedése. Ráadásul annyira népszerű, hogy hét év után most újabb üzletet nyitottak.

Egyre több országban üvegről aludobozra váltanak a sörgyártók

2022. június 11.

Hírek

Németország után Svédországban, az Egyesült Királyságban és Kanadában is felütötte a fejét a sörösüveghiány.  A svéd sörszövetség újságcikkben könyörög, hogy a lakosság a szelektív szemétbe se dobja ki az üvegeiket, inkább váltsák vissza azokat.

Új esélyt ad a használt ruháknak a Westend

2022. május 8.

Hírek

Már az indulásnál 800 kilónyi használtruha gyűlt össze a Westend ReStore-ban, a bevásárlóközpont új, használtruha-gyűjtő helyiségében, ahol új életet kapnak a ruhák. Az érdeklődés hatalmas, egyre több embernek fontos, hogy fenntartható módon élje az életét, és csökkentse ökológiai lábnyomát.

Csak jó dolgokat hozna a visszaváltható borospalackok újbóli térnyerése

2022. március 29.

Hírek

A borágazatban legtöbbször egyszer használatos üvegpalackokkal találkozunk csomagolásként. Egy nemrég megjelent, a különféle csomagolóanyagok életciklus-elemzését bemutató tanulmány szerint az egyszer használatos üvegpalacknak a többi csomagolással összevetve (pl. PET, alumínium és italos karton) sokkal nagyobb a környezeti hatása. Mindez az üveggyártási folyamat rendkívüli energiaigényére vezethető vissza.

Megszületett a döntés a globális műanyagegyezményről

2022. március 3.

Hírek

Globális egyezmény létrehozásáról döntöttek a világ környezetvédelmi döntéshozói a műanyagszennyezés megállítására. Március 2-án zárult le az ENSZ környezetvédelmi találkozója Nairobiban, ahol 173 ország képviselői vettek részt, akik abban állapodtak meg, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés megállítására.

Nem műbalhé a műanyagügy

2022. február 26.

Hírek

Ha nem követel személyes erőfeszítéseket, támogatjuk az egyszer használatos műanyagok használatának visszaszorítását – derül ki az Ipsos tegnap nyilvánosságra hozott, nemzetközi felméréséből. A 28 országban, több mint 20 ezer fős mintán végzett kutatás a felnőtt lakosság egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos véleményét vizsgálta.

Túl gyorsan cserélgetjük a telefonunkat

2022. február 3.

Hírek

A mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. Éppen ezért aggasztó, hogy aránylag kevés időt töltenek el egy tulajdonosnál: az NMHH kutatása szerint a használt mobiloknak mintegy fele legfeljebb kétéves, 85 % pedig nem idősebb öt évnél.