A te dobozod, a te adományod!

2022. november 18.

Hírek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Returpack és a SPAR Magyarország együttműködésének köszönhetően fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekek nyári táborozását támogathatják az aludobozok visszaváltásakor a vásárlók a „Minden Doboz Visszajár” program segítségével.

Az USA műanyag hulladékának csak 5 %-át hasznosították újra

2022. október 24.

Hírek

Az amerikaiak 2021-ben 51 millió tonna csomagolóanyagot, palackot és zacskót dobtak ki, ami fejenként körülbelül 140 kilogramm műanyagot jelent. Az összmennyiség 95 százaléka a hulladéklerakókban, az óceánokban vagy a légkörben szétszóródva végezte apró, mérgező részecskék formájában.

A mobilozás árnyas oldala: idén 5300 millió telefon kerül a szemétbe

2022. október 14.

Hírek

Méghozzá úgy, hogy ezeket nem hasznosítják újra – állítja az elektromos és elektronikai hulladékokkal foglalkozó WEEE. A felmérések szerint sokan inkább megtartják a régi telefonokat, így azokból nem lehet újrahasznosítani a vezetékekben található rezet vagy az akkumulátorokban található kobaltot, vagyis azokat újra ki kell bányászni.

Finom ízű is lehet a szélturbinalapát gumimaci

2022. október 7.

Hírek

Minél nagyobb a lapát, annál több elektromosságot termel egy szélerőmű– ez az alapszabály. A focipálya méretű, üveggyapot alkatrészek azonban gyűjtőhelyeken végzik, ami teljesen szembemegy a fenntartható energiatermelés alapelveivel, pedig akár pelenkát, mosogatót, hidat, sőt, gumimacit is csinálhatunk az újrahasznosítható szélturbinalapátokból.

Az örökéletű alumíniumdoboz

2022. szeptember 26.

Hírek

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Igaz kulaccsal sok esetben kiváltható lenne.

Szelektív hulladékgyűjtési tévhitek eloszlatása

2022. szeptember 17.

Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés: nem kell öblíteni, lebomló műanyag dilemma, és egyéb tévhitek eloszlatása. A kupakgyűjtés helyett inkább 100 forintot adjanak, mindenki jobban jár – mondja a debreceni AKSD cég vezetője.

Csúszik a kormány ígérete a visszaváltható PET-palackokról

2022. szeptember 17.

Hírek

Jó hír, hogy 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. Palkovics László miniszter a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében hangsúlyozta, hogy dolgoznak a betétdíj-bevezetés szabályain. A zöldszervezet üdvözli a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól.

Egyre sürgetőbb a napelemek újrahasznosítása

2022. július 17.

Hírek

Problémát okoz, hogy a panelek előállítása kevés országra koncentrálódik, és a leselejtezett elemek nagy részét felaprítják, vagy szeméttelepre viszik. A napenergia megújuló energiaforrásként már világszerte elérhető, és a növekvő kereset miatt a panelek gyártására is egyre nagyobb az igény. A problémát jelzi, hogy napjainkban csupán 0,08 százalékát hasznosítják újra az élettartamukat kitöltött paneleknek.