Az EU országaiban jelentősen nőtt az újrahasznosítás aránya, de a folyamat lassul

2023. november 26.

Hírek

A hulladék újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet tölt be az elsődleges erőforrások fogyasztásának csökkentésében. 2020-ban az EU-ban termelt hulladék 9%-a volt köthető a háztartásokhoz; a legnagyobb arányok az építkezések (37,5%), valamint a bányászat és kőfejtés (23,4%) esetén fordultak elő.

Jönnek a zöld munkahelyek, de hiányzik a képzett munkaerő

2023. november 22.

Hírek

A klímasemleges gazdaságra való átálláshoz környezet- és klímabarátabb munkahelyekre van szükség, amelyek már úton is vannak: a megújuló energiákba történő befektetés másfélszer annyi munkahelyet teremt, mint ha a fosszilis iparágba fektetnénk be azt a pénzt. Az EU is igyekszik ezt támogatásokkal elősegíteni (Igazságos Átmenet Alap), azonban világszerte csak minden 8. munkavállaló rendelkezik valamilyen zöld készséggel.

Sok pénzt bukhat, aki januártól nem váltja vissza az eldobható palackokat

2023. október 13.

Hírek

Több fontos paramétert elárult a január elsejétől már éles visszaváltási rendszerről a Mol hulladékkoncessziós cége, a MOHU. A fém-, műanyag és üvegpalackokért darabonként 50 forint jár vissza. Fontos változás, hogy a PET-palackokat a jövőben nem szabad összetaposni, mert a visszaváltó automaták a formájuk és a címkéjükön lévő vonalkód alapján azonosítják őket. A nagy cél az,… Tovább »

2023 nyarára már 7,5 tonnát passzoltak vissza a tesók

2023. szeptember 10.

Hírek

A több mint 5 éve futó „Passzold vissza, Tesó!” kampányban, 2023 tavaszán visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 115 gyűjtőponton – 1524 kg! A szervezők elégedettek az eredménnyel köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját!

Mi lesz a rengeteg veszélyes akkuhulladékkal Magyarországon?

2023. augusztus 29.

Hírek

Nemrég Ikladon és Abasáron is illegális akkulerakatokat találtak. A szabálytalan tárolás mögött feltehetőleg a feldolgozók kapacitáshiánya áll. De mennyivel lehetünk nyugodtabbak, ha a szabályos utat járják be a hibás vagy régi akkuk, főleg, hogy néhány év múlva a kifejezetten akkuhulladékok feldolgozására létrehozott telepek is nehéz helyzetben lesznek, hiszen nekik kell majd feldolgozniuk a Magyarországon előállított,… Tovább »

Június 5 a környezetvédelem világnapja

2023. június 5.

Hírek

Idén a műanyagszennyezés leküzdésére hívják fel a figyelmet e nap alkalmából. Több millió tonna műanyagot gyártanak évente, és ennek kb. harmada egyszer használatos. Ez nagy terhelést jelent a környezetünkre nézve, a mikroműanyagok pedig bekerülhetnek az ételeinkbe és az ivóvízbe is.

30%-kal többet hasznosítunk újra, mint 2012-ben

2023. április 13.

Hírek

A települési hulladék újrahasznosítási aránya eléggé változatos az EU tagországaiban. A magyarok több mint harmadával többet hasznosítanak újra most, mint 2012-ben – derül ki a statisztikákból.

Szétverheti a hulladélgazdálkodást, hogy kormányrendelet szerint fizethet a Mol a hulladékért

2023. április 7.

Hírek

Nem a piaci árat fogja fizetni a Mol a hulladékért, hanem egy kormányrendelet alapján megszabottat. A Mol júliustól lép be a piacra, miután elnyert egy 35 éves állami koncessziót. Az eddigi hulladékkezelő cégek a Mol alvállalkozói lesznek, de nemcsak ők járnak rosszabbul, hanem az ipari szereplők is, akiktől várhatóan már a piacinál olcsóbb áron fogja… Tovább »