Konteók Ukrajnáról

2024. április 16.

blog

Már közel nyolc éve (2014-ben) történt, hogy Oroszország különleges hadműveletbe kezdett Ukrajna területén, mikor V4NA-hírügynökség – ami Habony Árpád cége, Lánczi Tamás vendégszereplésével – Ukrajna kontójára, az orosz lapokkal együtt (Gazeta.ru, Trud, Argumenti Nedeli) az első súlyos konteóval rukkolt elő.

Az ukránok lerombolnák, az oroszok mindenáron megvédenék – ezért fontos a kercsi óriáshíd

2024. április 10.

Hírek

Az ukrán titkosszolgálatoktól származó bejelentések szerint Kijev arra készül, hogy újabb komoly támadást intézzen az Oroszországot és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetet összekötő kercsi híd ellen. A 18 kilométer hosszú 2018-ban átadott építményt már több támadás is érte, ám ezek csupán átmenetileg akasztották meg a vasúti és a közúti forgalmat.

Nincsenek elveink; érdekeink vannak – Ukrajnai képeslapok (No1 – a forma)

2023. december 23.

Hírek

„Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, az árpatermelésben a harmadik, a kukorica esetében a negyedik, hatodik búzát illetően, és kilencedik a baromfitenyésztésben. Európa mezőgazdasági országai (Hollandia is) rettegnek az ukrán termény- és baromfidömpingtől is.

Ukrajna déli és keleti talajainak háborús szennyezettsége – nehézfémek és égési termékek

2023. december 20.

Hírek

Igyekszem védeni, amit lehet. Ukrajna terményeit is megilleti ez a részemről, ha a politika felülkerekedni igyekszik a józan észen. A jövő azért mégis aggályos, dacára annak, hogy jelenleg az EU importvizsgálati rendszere (RASFF) Ukrajna terményeivel kapcsolatban nem számol be súlyos kritikára feljogosító eredményekről. Ez a háborús övezetben lévő talajok szennyezésére vonatkozik, amit még csak megbecsülni… Tovább »

Ukrajna terményeitől kell rettegni? Inkább a töröktől. Jakab István harcba hívja a zöldeket

2023. december 6.

Hírek

Nem most veszítette el nálam Jakab István (Magosz) a szakmai hitelét, az nálam sohasem létezett. Találkoztam és beszéltem vele a 2005-ös gazdatüntetés után egy évvel az Országgyűlés Irodaházában, míg Ángyán Józsefre vártam. Valamiféle hős parasztvezéri szerepben rekedt akkorra és mesélt. Ha nem sikerül a gazdákat képviselnie, akkor hazamegy és folytatja a gazdálkodást – mondta már… Tovább »

Putyin háborúja miatt talán sosem áll helyre a természet Ukrajnában

2023. október 24.

Hírek

Az orosz diktátor rezsimje óriási környezeti kárt is okoz. Ukrajna ökológiai szempontból Magyarország testvérvidéke, nem meglepő, hogy a térség a magyar biológusok számára különösen érdekes. Ukrajna jelenleg a világ leginkább elaknásított országa, a háború után a taposóaknák okozhatják a legnagyobb akadályt a helyreállítás előtt. A mentesítés évtizedeket vehet majd igénybe.

Évtizedekig gyilkolja Ukrajnát Putyin cár háborúja

2023. július 25.

Hírek

Egy háborús konfliktusban talán a környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás az utolsó, ami az embernek eszébe jut, pedig a bombázások, a közvetlen harcok mellett az oroszok egy csendesebb gyilkost is magukkal hoztak Ukrajnába. Ez pedig évekig, ha nem évtizedekig kísértheti az ukránokat: a háború tönkretette a természeti környezetet, szennyezi a folyókat és a tavakat, a talajt,… Tovább »

Nem talált robbanóanyagokat a zaporizzsjai atomerőműnél a NAÜ

2023. július 6.

Hírek

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői nem találtak arra utaló jeleket, hogy akna vagy egyéb robbanóanyag lenne a zaporizzsjai atomerőműnél, de nagyobb hozzáférést kértek a területet ellenőrző orosz hadseregtől.

Mennyibe kerül Putyin háborúja – Ukrajna helyreállítása, és mennyi jött eddig össze?

2023. június 23.

Hírek

Röpködnek a számok az Ukrajnának eddig nyújtott nemzetközi segélyek nagyságáról, s olyan sok a „médiazaj”, hogy nehéz pontosan megállapítani, mennyi is az annyi. Az amerikaiak egy „kisebb” könyvelési hiba miatt több mint 6 milliárd dollárral elszámolták magukat. A gazdák érdekében a FAO és a Világélelmezési Program közösen tisztítják meg a földeket a háború maradványaitól.