A magasházak építését személyes érdekek vezérlik

2018. január 6.

Hírek

Egyetért Lázár Jánossal abban, hogy a Parlamentnél magasabb épületek a mohóság szimbólumai. De azt szeretné, hogy a tervezett épületek sorsa ne hatalmi erőviszonyok alapján, hanem a lakossággal folytatott párbeszéd során dőljön el. Pálfy Sándor építész professzorral, a BME Urbanisztika Tanszék volt vezetőjével a 24.hu beszélgetett a budapesti magasházakról.

Kevesebb esztétikát, több etikát

2017. december 15.

Hírek

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökének írása a Ligetről, Kopaszi-gátról, úszópalotáról, s sok egyébről. Intelmei az építészeknek, megbízóiknak egyaránt fontos sorvezetők és élet elvek lehet(né)nek…

A városi klímaváltozás ördögi köre

2016. április 15.

Hírek

Nem eget rengető felfedezés, de most éppen az amerikai energiahatékonyságért felelős intézet, az ACEEE, friss tanulmánya erősítette meg, hogy az energiaszektor fenntarthatóságának erősítése elsősorban nem új erőművek létesítésével érhető el, hanem az energiahatékonysággal. Ne feledjük, a legolcsóbb és legtisztább energia az, amit meg sem termelünk.

Veszélyes dolog kerítéseket építeni

2015. június 12.

Hírek

Koppenhágát évek óta a világ egyik legélhetőbb városai között tartják számon, pedig két évtizede még egyáltalán nem volt vonzó hely. Miért jó az, ha minél többen vannak az utcán, ha a városvezetés kiengedi a kezéből az irányítást, és ha a drogfüggőkre ugyanúgy tekintettel vannak, mint az idősekre és a családosokra? Ahogy a város főépítésze, Tina… Tovább »

Mindent a maga helyén!

2015. április 18.

Hírek

Budapest harmonikus és fenntartható fejlesztése megköveteli, hogy az egyedi tervek és kiemelt beruházások illeszkedjenek a főváros elfogadott hosszú távú fejlesztési koncepciójához. A „Múzeumliget” projekt ezzel ellentétes.

Mi van veled Budapest? Semmi?

2014. szeptember 01.

Helyszín: Budapest, Hollán Ernő utca 7.

Sajtótájékoztatók

Lesz egy beszélgetés Budapestről. Szeptember elsejére tervezzük a Budapest Jazz Clubba, a Hollán Ernő utcába, az Újlipótba. Este hét órára.

Városliget -Város -Vár Urbanisztikai Fórum

2014. június 03.

Helyszín: FUGA Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Programok

A Városligetbe tervezett Múzeumi Negyed ellentmondásokkal terhes jövőjéről és a főváros egészével való kapcsolatairól Urbanisztikai Fórum megrendezésére kerül sor a FUGÁ-BAN. A fórumon felkért előadók ismertetik az eltérő, de a témával szorosan összefüggő, a Városliget és Budapest jövőjét érintő különböző szempontokat, majd ezt követően a jelenlévők mondhatják el véleményüket. Az Urbanisztikai Fórum a Magyar Urbanisztikai… Tovább »

Ne vegyen részt a Városliget tönkretételében!

2014. március 1.

Hírek

A korábban megismert szakmai vélemények és az ügy kiemelt jelentősége miatt az epiteszforum.hu felületén petíciót indítottak a Városliget megmentése érdekében, arra kérve a döntéshozókat illetve a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében, ne vegyenek részt a pályázaton!

Fenntartható várostervezés – könyvismertetés és szakmai nap

2013. szeptember 11.

Helyszín: Budapest, Liliom u. 48

Sajtótájékoztatók

A hazai urbanisztika immáron két évtizede adós egy praktikus kézikönyvvel a témában. Így, e szokatlan széles szakmai és támogatói összefogással elkészült könyv hiánypótló a hazai szakirodalomban. Két egyetem, tervező szervezetek és civil „zöldek” is képviseltették magukat a tucatnyi szakemberből álló szerzői csapatban.